Oulun yliopisto kieltää koronan epidemia-alueelle matkustamisen

Oulun yliopisto varautuu koronavirusepidemiaan kieltämällä matkustamisen epidemia-alueelle. Kielto koskee niin yliopiston henkilökuntaa kuin opiskelijoita.

Read the updated instructions by the University in English.

Oulun yliopisto kertoi tiedotteessaan 4. maaliskuuta, että jatkossa yliopiston työntekijät ja opiskelijat eivät saa matkustaa koronaviruksen epidemia-alueelle. Tällä hetkellä epidemia-alueeseen lukeutuvat Manner-Kiina, Italia, Etelä-Korea ja Iran. Alueella oleskelleiden tulee olla eristyksissä 14 päivää ennen yliopistolle paluuta. Vieraita alueelta ei oteta vastaan yliopistoon.

Tiedotteessaan yliopisto perustelee päätöstään kertomalla, että Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt uuden koronaviruksen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Myös ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista epidemia-alueelle.

Oulun yliopiston hallintojohtaja Essi Kiuru kertoo, että päätös tehtiin eilen illalla, kun Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL ilmoitti epidemia-alueiden nykytilanteesta.

Jos matka on välttämätön, esimerkiksi henkilöön kohdistuvan riskin välttäminen, voi hallintojohtaja sallia erityisluvan matkustamiseen. Kuitenkin yliopisto suosittelee matkustamisen välttämistä myös yleisesti, muuallekin kuin epidemia-alueelle.

”Noudatamme työnantajana samoja pelisääntöjä, mitä virallistiedotteissa linjataan”, hän sanoo.

Kiuru painottaa, että tällä hetkellä tärkeintä on saada ajankohtaista ja oikeaa tietoa ulos, etenkin tilanteen muuttuessa päivästä toiseen. Hän painottaa jokaisen yliopistoyhteisön ihmisen vastuuta epidemian ehkäisemisessä.

”Jokaisen ihmisen vastuulla on huolehtia omasta ja muiden hyvinvoinnista ohjeistuksen mukaan siten, ettei virus pääse leviämään meistä johtuvista syistä”, Kiuru sanoo.

Oulun yliopisto käynnisti epidemiaan varautumisen viime viikolla, kun keskiviikkona 26.2. aloitettiin varautumissuunnitelman laatiminen. Ensimmäinen versio suunnitelmasta on nyt tehty, Kiuru kertoo.

”Päivitämme suunnitelmaan toimenpiteet ja mietimme päivä kerrallaan, miten voimme eri skenaarioissa suojata yliopistoyhteisöämme. Haluamme myös varmistaa, että työt ja opinnot sujuvat mahdollisimman hyvin samalla kun riskit hallitaan.

Strategia ei rajoitu vain yliopiston työntekijöihin ja opiskelijoihin: toimenpiteet ulottuvat myös kampuksien palveluntarjoajiin. Kiuru kertoo, että esimerkiksi ravintoloitsijoilta ja siivouspalvelujen tuottajilta on pyydetty päivitetyt varautumissuunnitelmat.

Kaikesta huolimatta hallintojohtaja kertoo, että yliopisto suhtautuu asiaan rauhallisesti.

”Etenemme rauhassa ohjeiden perusteella ja toivotaan, ettei tämä tästä isommaksi muutu”, Kiuru toteaa.

Tällä hetkellä Suomessa koronatartuntoja on todettu seitsemän kappaletta. Matkustuskielto leviää mahdollisesti koskemaan myös muita maita, jos epidemia jatkaa leviämistään. Ajankohtainen tieto epidemia-alueesta löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Aiheesta korkeakouluopiskelijoille on tiedottanut myös muun muassa YTHS.

Iida Putkonen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Tiedeviestinnän maisteri ja glögin ympärivuotinen kuluttaja. Etsii revontulia, riippumattoja ja juuri oikeita sanoja.

Lue lisää: