Seinistä säästäminen ei riittänyt – Oulun yliopisto käynnistää yt-neuvottelut

Teksti Anni Hyypiö

Oulun yliopisto käynnistää muuta kuin opetus- ja tutkimushenkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut voivat johtaa työntekijöiden irtisanomisiin, lomautuksiin tai osa-aikaistamisiin.

Arvioitu vähennystarve on enintään 70 henkilötyövuotta. Mahdolliset toimenpiteet koskevat enintään sataa työntekijää.

Yt-neuvotteluiden piirissä on yhteensä noin 900 työntekijää kaikissa yliopiston yksiköissä. Neuvotteluiden piirissä on esimerkiksi yliopiston kirjaston, hallinnon ja tietohallinnon henkilökunta.

Yliopiston opetus- ja tutkimushenkilöstö on neuvotteluiden ulkopuolella. Oulun yliopiston rehtorin Jouko Niinimäen mukaan syynä tälle on halu mahdollistaa yliopiston ydintehtävien hoito, opetus ja tutkimus, mahdollisimman vähillä häiriöillä.

”Toki kyse on henkilökunnasta, joka mahdollistaa opettajien ja tutkijoiden tuottaman hyvän tuloksen. Heidän tekemänsä työ on äärimmäisen arvokasta. Nyt lähdetään katsomaan säästöjä palveluiden tehostamisen kautta, pystytäänkö rakentamaan järjestelmä niin, että se palvelisi opettajia ja tutkijoita nykyistä edullisemmin.”

Yt-neuvotteluiden syynä on Oulun yliopiston rahoituksen väheneminen.

Suomen hallituksen yliopistojen rahoitukseen kohdistamien leikkausten vuoksi Oulun yliopiston rahoitus pienenee vuonna 2017 edellisvuodesta 2,8 miljoonalla eurolla.

Vuodelle 2016 rahoitus väheni taas edellisestä vuodesta 4,8 miljoonaa euroa, joten leikkaukset vuosina 2015 – 2017 ovat olleet yhteensä 7,6 miljoonaa euroa.

Koulutusleikkausten aiheuttamia yt-neuvotteluja on käyty viime vuonna useassa Suomen yliopistossa.

Oulussa aiemmista säästöpaineista on selvitty tilankäyttöä tehostamalla.

Nyt seinistä säästäminen ei enää riittänyt.

”Viime vuoden 4,8 miljoonan euron säästöistä selvittiin ilman yt-neuvotteluita. Tälle vuodelle tulevista lisäsäästöistä ei selvitä seinistä säästämällä. Nyt ei ollut muita keinoja kuin lähteä tarkastelemaan henkilöstöä”, Niinimäki sanoo.

Henkilöstökustannusten osuus yliopiston budjetista on noin 65 prosenttia

Yt-neuvotteluiden käynnistämisestä päätettiin yliopiston hallituksen kokouksessa keskiviikkona 18.1. vuoden 2017 budjetin hyväksymisen yhteydessä.

Hallitus valtuutti rehtorin käynnistämään yliopiston palveluiden uudistamisen ja uudelleenorganisoinnin. Hallitus valtuutti rehtorin ryhtymään myös muihin tarvittaviin toimenpiteisiin operatiivisen alijäämän tasapainottamiseksi.

Julkaistu 18.1.2017

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

Oulun ylioppilaslehti etsii mainosmyyjiä freelance-sopimuksilla

Uutiset

12.5.2022

Vappuaaton kuvia ja tunnelmia: Perinteiset tapahtumat ilahduttivat opiskelijoita kahden vuoden tauon jälkeen

Petri Huttunen

Kulttuuri

5.5.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821