Aapo Heikkilä (1931–1993) luennoi Oulun yliopistolla vuosikymmenten ajan – olematta koskaan yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa. Oulun ylioppilaslehti kertoi Heikkilän tarinasta vuonna 2009.

Ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä suunnitellaan elokuvaa

Aapo Heikkilä tunnetaan Oulun yliopistolla suursuosion saavuttaneista luennoistaan, jotka käsittelivät hänen itse keksimäänsä tieteenalaa, para-avaruuden dimensioita tutkivaa ortotopologiaa. Ortotopologian luentojen aiheita olivat muun muassa sininen enkeli para-avaruudessa, tontun pään tilavuuden laskeminen, ultra- ja infrafiltterit, g-orbitaalit ja sinisen elektronin symbioosi kierteisgalaksin hypotenuusassa.

Ilmiöt  | 

Teksti Anni Hyypiö

Kokonaan oman tieteenalansa luoneesta ortotopologian dosentista, pseudotieteilijä Aapo Heikkilästä (1931–1993) suunnitellaan elokuvaa.

Heikkilä tunnetaan Oulun yliopistolla legendaarisista ja hyvin suosituista luennoistaan, jotka käsittelivät hänen itse keksimäänsä tieteenalaa, para-avaruuden dimensioita tutkivaa ortotopologiaa. Ortotopologian luentojen aiheita olivat muun muassa sininen enkeli para-avaruudessa, tontun pään tilavuuden laskeminen, ultra- ja infrafiltterit, g-orbitaalit ja sinisen elektronin symbioosi kierteisgalaksin hypotenuusassa.

Nyt oululaiset elokuvantekijät kaipaavat aikalaisten kertomuksia ja tarinoita Heikkilästä. Elokuvasuunnitelmista tiedotettiin maanantaina 16.4.

Elokuvan ideoija Lauri Salovaara luonnehtii elokuvaa fiktiiviseksi elokuvaksi, joka pohjautuu tositapahtumiin.

”Haluamme kunnioittaa Aapon tarinaa. Uskomme, että tarina ei tarvitse kylkeen edes paljon höystettä. Uskon, että lopputulos näyttää ihmiselämän koko kirjon: salista ei lähdetä kuivin silmin pois, eikä toisaalta nauramatta.”

Elokuvan tuotantoyhtiönä toimii oululainen Klaffi Tuotannot. Käsikirjoittajana toimii Tomi Tuikkala.

Salovaara kertoo saaneensa idean elokuvalle keskusteltuaan Oulun yliopiston yhteyspäällikön Sakari Jussi-Pekan kanssa yliopistossa vaikuttaneista persoonista.

”Kun kuulin Heikkilästä, totesin heti että kellot seis, kerro lisää!”

 

Oulun ylioppilaslehti 2018.

Ortotopologia perustui matematiikan, kemian ja fysiikan termistölle, mutta oli sisällöltään täyttä dadaa. Kuvakaappaus OYY:n arkistossa olevasta Aapo Heikkilän luennosta vuodelta 1987.

 

”Ortotopologian laitos” huoneessa TE305

Aapo Heikkilä luennoi Oulun yliopistolla 1960-luvulta alkaen. Hänellä ei koskaan ollut virallista asemaa: Heikkilällä ei ollut opinto-oikeutta eikä työsuhdetta yliopistoon. Hän oli silti kampuksella tuttu ja pidetty hahmo. Aapon-päivän kahveilla joulukuussa sekä syntymäpäivänään 12. huhtikuuta Heikkilä palkitsi kunniakirjoin ansioituneita yliopistolaisia. Hänellä oli myös oma työhuoneensa teoreettisen fysiikan laitoksen varastohuoneessa.

Vuonna 1987 oululaisopiskelijoiden myötävaikutuksella Oulu-lehden äänestyksessä Vuoden oululaiseksi valitun Heikkilän värikkääseen uraan kuuluivat myös toimiminen Pulkkilan Vornan kylässä kansakoulunopettajana omatekoisin todistuksin ja psykiatrisen yksityisvastaanoton avaaminen Vaasaan – luonnollisesti ilman alan pätevyyttä.

 

Oulun ylioppilaslehti 2018.

Aapo Heikkilällä oli yliopistolla oma työhuoneensakin. Virallisesti huone oli tosin fysiikan laitoksen siivouskomero. Kuvakaappaus OYY:n arkistossa olevasta Aapo Heikkilän luennosta vuodelta 1987.

 

Materiaalia tarvitaan lisää

Lauri Salovaara kertoo, että elokuvaprojektin eteen on tehty taustatyötä kohta kahden vuoden ajan.

”Materiaalia on jo nyt valtavasti, mutta sitä kaivattaisiin edelleen lisää: niin moni opiskelija ja opettaja on hänet kuitenkin tavannut. Tuotantotiimiä kasataan edelleen, ja siksi pääosaesittäjät ja ohjaaja ovat vielä neuvotteluissa. Siksi myöskään valmistuspäivää ei vielä pysty sanomaan.”

Heikkilän ortotopologiset luennot kiinnostivat laajalti Oulun ulkopuolellakin: esimerkiksi Ylen elävästä arkistosta löytyy leike, jossa Heikkilä luennoi Helsingin yliopistolla. Hän menehtyi junaan palatessaan yhdeltä luentomatkalta.

Heikkilän kuolemasta tulee tänä vuonna 22.4. kuluneeksi 25 vuotta. Hänestä on julkaistu vuonna 2012 kirja, jonka on koonnut emeritusprofessori Olavi Heikkinen.

Lauri Salovaaran mukaan Heikkilän tarina ansaitsee myös oman elokuvansa.

”Kyllähän tämä on niin huikea tarina, että se ansaitsee tulla kerrotuksi elokuvassakin. Toivomme, että tällä projektilla voisimme olla luomassa oikeaa Aapo-ilmiötä.”

 

Aikalaismuisteloita Aapo Heikkilästä voi kirjoittaa Facebookissa elokuvalle omistetulla sivustolla nimeltä Aapo – Elokuva tai lähettää sähköpostilla osoitteeseen kimmo@klaffi.com.

Ortotopologian saloihin voi tutustua myös oheisella videolla:

 

Julkaistu 16.4.2018

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja ja tiedeviestinnän opiskelija. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

Julkinen keho on aina altis arvostelulle – mutta kuka antoi meille luvan kommentoida?

Petra Uusimaa

Ilmiöt

26.5.2020

Yliopiston hallitus päätti: suunnittelu keskustakampuksen rakentamisesta alkaa, sijoituspaikaksi tulossa Raksilan markettien alue – ”Huolta on aiheuttanut luulo siitä, että Linnanmaalta lähdettäisiin kertaheitolla”

Anni Hyypiö

Ilmiöt

28.4.2020

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821