Tarvitsetko opintosuoritusotetta? Suuntaa lähipalvelupisteelle, älä Opiskelijakeskukseen

Maanantaista 18.9. alkaen opiskelijoiden on asioitava Opiskelijakeskuksen (KE1020) sijaan oman tiedekunnan koulutuksen lähipalvelupisteessä. Opiskelijakeskuksesta ei myöskään saa enää Sporttipassin tarroja.

Opiskelu  | 

Teksti Anni Hyypiö

Kuvat Anni Hyypiö

Unohtuiko lukuvuosi-ilmoittautuminen, tarvitsetko opiskelutodistusta? Apu löytyy jatkossa tiedekunnan lähipalvelupisteeltä, ei Opiskelijakeskuksesta.

Linnanmaan kampuksella Opintokadulla sijaitsevan Opiskelijakeskuksen (KE1020) opintoasioiden hoitoa koskevat palvelut ovat maanantaina 18.9. siirtyneet tiedekuntien koulutuksen lähipalvelupisteisiin.

Näitä lähipalvelupisteissä hoidettavia asioita ovat esimerkiksi opiskelutodistukset, opintosuoritusotteet, opinto-oikeuden jatkaminen, opinto-oikeudesta luopuminen ja lukuvuosi-ilmoittautuminen.

Kaivannaisalan ja luonnontieteellisen tiedekuntien opiskelijoiden ei tarvitse opetella uutta osoitetta, sillä näiden tiedekuntien koulutuksen lähipalvelupiste sijaitsee Opiskelijakeskuksen tiloissa (KE1020). Muiden tiedekuntien lähipalvelupisteiden sijainnit ja yhteystiedot voi tarkistaa tästä osoitteesta.

Opiskelijakeskuksesta ei myöskään saa enää Sporttipassin tarroja. Niitä voi 18.9. alkaen ostaa tai hakea maksukuittia vastaan Linnanmaalla vain Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimistolta. Tarraa ei tosin ole pakko hankkia, sillä opiskelija tai henkilökuntaan kuuluva voi hankkia myös sähköisen Sporttipassin.

Lisäksi opiskelijoiden tietohallinnon neuvontapalvelu on siirtynyt Opiskelijakeskuksen tiloista Kauppakadun ja Yläväylän kulmaukseen, tilaan KK241.

Koulutuspalveluiden johtajan Vesa-Matti Sareniuksen mukaan Opiskelijakeskuksessa on hoidettu eniten lukuvuosi-ilmoittautumisia, paperisen läsnäolotodistuksen toimittamisia ja opinto-oikeuden palauttamisia.

Hän ei osannut sanoa, onko Opiskelijakeskuksella alkuviikosta käynyt opiskelijoita etsimässä apua opintoasioiden hoitoon.

”Muutoksesta on kuitenkin tiedotettu usealla sähköpostilla, ja myös opiskelijakeskuksesta ohjataan opiskelijoita eteenpäin omiin lähipalvelupisteisiinsä.”

 

Organisaatiouudistus kaiken taustalla

Opintoasioiden siirtyminen vuonna 2012 avatusta Opiskelijakeskuksesta lähipalvelupisteisiin on seurausta Oulun yliopiston organisaatiouudistuksesta.

Organisaatiouudistuksen myötä yliopistolle perustettiin neljä tiedekuntaklusteria.

Ensimmäiseen klusteriin kuuluvat teknillinen, luonnontieteellinen, arkkitehtuurin ja kaivannaisalan tiedekunta, toiseen kasvatustieteiden ja humanistinen tiedekunta ja Oulu Business School, kolmanteen lääketieteellinen ja biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, neljänteen tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta.

Näille klustereille palveluita tuottavat nyt lähipalvelutiimit. Lähipalvelutiimi sisältää koulutuspalvelut, tutkimuksen tukipalvelut, talous- ja projektipalvelut, henkilöstöosaston, tietohallinnon ja viestinnän.

Yhteisen, keskitetysti kaikkien opiskelijoiden opintoasioita hoitavan pisteen sijaan jokaisella lähipalvelutiimillä on nyt siis oma opintoasioita hoitava henkilökuntansa.

Vesa-Matti Sareniuksen mukaan tämä uudistus itse asiassa parantaa opiskelijoiden saamia palveluita.

”Aiemmin keskitetysti hoidettuja palveluita toteuttaa nyt useampi ihminen kussakin tiimissä. Samaten nämä palvelut tulevat lähemmäs tiedekuntia ja niiden tarpeita.”

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan koulutuspoliittinen asiantuntija Henna Määttä muistuttaa, että Opiskelijakeskus tarkoittaa vain fyysistä tilaa, jossa palvelut ovat sijainneet.

Yhteisestä tilasta luopuminen ei siis tarkoita opintoasioiden palveluiden huononemista.

”Tärkeintä on, että opiskelijoiden ohjaus- ja tukipalvelut ovat edelleen olemassa, ja opiskelija myös tietää, mistä apua tarvittaessa saa ja keneltä kysyä. Täytyy kuitenkin sanoa, että olen huolissani koulutuspalveluiden resurssien riittämisestä ylipäänsä.”

Mitä Opiskelijakeskuksen tiloihin tulevaisuudessa sitten tulee? Se on Vesa-Matti Sareniuksen mukaan vielä avoinna.

Kaivannaisalan ja luonnontieteellisen tiedekuntien palvelupisteen lisäksi tilassa on tällä hetkellä muun muassa Oulun korkeakoululiikunnan liikuntasuunnittelijan työhuone.

Lisäksi tilassa toimii Oulun yliopiston pääkassa, joka on avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 12-14.

”Tilaratkaisut ovat vielä kesken, tiedotamme asioista sitä mukaan kun asiat selviävät. Aiemmanlaista, kaikille tiedekunnille yhteistä palvelupistettä tilaan ei kuitenkaan tule”, Sarenius sanoo.

Julkaistu 20.9.2017

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

OYY:n uusi yhteisöasiantuntija Viljami Viinikka haluaa yhtenäisen yliopistoyhteisön

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.1.2023

Oulun ylioppilaslehti hakee toimitusharjoittelijoita – hae paikkoja 15.1. mennessä!

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.12.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821