Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen: Hallitus hakee EU-rahaa yliopistojen irtisanottujen tukemiseen

Teksti Minna Koivunen

Suomi hakee EU:lta rahoitusta Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanottavien tukitoimiin. Kesään mennessä Euroopan globalisaatiorahastolle (EGR) jätettävää hakemusta valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). Opetus- ja kulttuuriministeriö on TEMin kanssa tiiviissä yhteistyössä hakemuksen laadinnassa yliopistokentän asiantuntijana.

Kansalliset muutosturvatoimien valmistelut on aloitettu välittömästi joidenkin yliopistojen yt-neuvotteluiden käynnistyessä. Yliopistojen tiukentunut rahoitus on johtanut eräät yliopistot päättämään laajoista henkilöstön irtisanomisista. Merkittävimmät irtisanomisuutiset on kuultu Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta.

”Jokainen irtisanominen on inhimillinen tragedia, ja olen tyytyväinen, että hallitus on ryhtynyt määrätietoisiin toimiin auttamiseksi”, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee korkeakoulukentän muutoksissa myös strategisen rahoituksen avulla. Suomen korkeakoulujärjestelmä koostuu kansainvälisesti verraten pienistä ja hajanaisista yksiköistä. Korkeakoulujen johto on toivonut ministeriön ohjaukselta selviä suuntaviivoja uudistumiselle.

”Autamme korkeakouluja palvelemalla heitä mahdollisimman hyvin tässä muutostilanteessa. Karsimme turhaa byrokratiaa, autamme informaatio-ohjauksella tukemaan valintoja, tarjoamme tilasto- ja tutkimustietoa korkeakoulujen käyttöön, ja voimme säätelyllä vaikuttaa esimerkiksi aloituspaikkojen tasapainoon. Lisäksi tulemme käymään korkeakoulujen kanssa neuvotteluja eri kokoonpanoilla ennen uusien tulossopimusten solmimista”, sanoo ministeri Grahn-Laasonen.

Julkaistu 17.2.2016

Minna Koivunen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja, joka pyrkii ymmärtämään maailmaa pala palalta, oppii joka päivä jotain uutta ja rakastaa uimista. Twitter: @koominna

Lue seuraavaksi

Oulun ylioppilaslehti etsii toimitusharjoittelijoita – hae paikkoja 31.1. mennessä!

Tuuli Heikura

Uutiset

11.1.2022

Päätös keskustakampushankkeen hyväksymisestä ei ollut yksimielinen – Oulun yliopisto etenee hankesuunnitelmassa

Tuuli Heikura

Opiskelu

22.12.2021

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821