Onnittelut, löysit juuri uuden harrastuksen

”Lintuharrastus laittaa ihmisen väkisinkin välittämään luonnosta ja suojelemaan sitä. Ilmastonmuutoksen merkit näkyvät linnustossa nopeasti. Mitä enemmän aikaa luonnossa viettää, sitä voimakkaammin siitä haluaa pitää huolta”, sanoo Iikka Kivi.

Kolumni  | 

Teksti Iikka Kivi

Minusta sinun pitäisi harrastaa lintuja.

Onhan se röyhkeä väite, mutta pystyn perustelemaan sen aukottomasti.

Lintuharrastus tekee hyvää ihmisen terveydelle. Luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta, kohentaa mielialaa ja parantaa vastustuskykyä.

Myös lintujen katselu itsessään on todistetusti ihmiselle hyväksi. Brittitutkimuksen mukaan siivekkäiden töllöttäminen lieventää masennusta, ahdistusta ja stressiä.  

Lintuharrastus on myös kohtalaisen halpa harrastus. Toki välineleuhottamiseen saa poltetuksi loputtoman määrän euroja, mutta loppujen lopuksi pelkkä hyvä kiikari riittää vuosien harrastamiseen.

Lintujen tunnistamisessa auttavan määrityskirjallisuuden hankkiminen ja maastossa kantaminen on nykyisin edullista ja kevyttä, sillä loistavan Collin’s Bird Guide -oppaan saa älypuhelimeen kympillä. Bonuksena tulevat lintujen ääninäytteet, joita ei paperiversiosta löydy.

Näiden kahden alkuinvestoinnin jälkeen harrastaminen on käytännössä ilmaista. Oulun alue on täynnä toinen toistaan hienompia lintupaikkoja, joihin kaikkiin pääsee näppärästi pyörällä ja useimpiin myös julkisella liikenteellä.

 

Kiitos internetin, hyvät lintupaikat on myös entistä helpompi löytää. Tiira-havaintotietokannasta löytyy satojatuhansia lintuhavaintoja paikkakunnittain jaoteltuina, joten summamutikassa tehdyt puskarämpimiset jäävät vähälle. Eikä tarvitse lähteä kauas: esimerkiksi Hailuoto ja Liminganlahti kuuluvat valtakunnallisesti merkittävimpiin luontokohteisiin ja niissä tipuja on välillä niin tiheään, ettei pysy laskuissa mukana.

Hyvää lisäpotkua starttiin antaa BirdLife Suomen 100 lintulajia -kampanja, jossa pyritään vuoden 2019 aikana havaitsemaan Suomessa sata erilaista lintua. Määrä on aloittelijalle juuri sopiva: ei liian helppo, mutta silti mahdollinen saavuttaa.

Lintujen parista löytää tavallisesti myös ihmisystäviä. Vaikka lintuporukoissa on edelleen ukkovalta ja paikoin hyvin sisäänpäin lämpiävä tunnelma, harrastajakunta monipuolistuu jatkuvasti ja noviisit otetaan entistä helpommin sakkiin mukaan.

Lintuharrastukseen on myös vaikea kyllästyä, sillä se haastaa jatkuvasti oppimaan uutta. Lintujen ulkonäössä, äänissä ja elintavoissa on niin paljon sisäistettävää, että jokaisella retkellä pääsee nauttimaan uuden tiedon omaksumisesta.

 

Lintujen katselu antaa unohtumattomia elämyksiä. Vanhan merikotkan vakaa liito auringonnousussa, helmipöllön puputus pakkasyössä ja tuhansien hanhien massamuutto ovat tapahtumia, jotka eivät pyyhkiydy päästä koskaan.

Ja mikä ehkä tärkeintä, lintuharrastus laittaa ihmisen väkisinkin välittämään luonnosta ja suojelemaan sitä.

Ilmastonmuutoksen merkit näkyvät linnustossa nopeasti. Mitä enemmän aikaa luonnossa viettää, sitä voimakkaammin siitä haluaa pitää huolta.

Näin. Eikö ollut hyvin perusteltu? Nyt sitten vain kiikarikauppaan. Siitä se lähtee.

Julkaistu 31.1.2019

Iikka Kivi

Oululainen stand up-koomikko, joka tekee mahdollisimman vähän työtä jotta voisi viettää mahdollisimman paljon aikaa lintutornissa. Twitter: @KoomikkoKivi

Lue seuraavaksi

An unforgettable studying experience in Finland doesn’t guarantee a career here

Moaadh Benkherouf

In English

31.8.2022

Aktivismia kiitos!

Waltteri Niiranen

Kolumni

5.5.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821