Oulun yliopistosta tulossa Oamkin enemmistöomistaja

Teksti Anni Hyypiö

Oulun ammattikorkeakoulu Oy:n omistajakunnat Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulainen, Oulu, Raahe ja Tyrnävä esittävät valtuustoilleen, että kunnat hyväksyisivät Oulun yliopiston 14.2. tekemän esityksen Oulun ammattikorkeakoulua koskevasta osakekaupasta.

Esityksen mukaan omistajakuntien ja Oulun yliopiston välillä tehtäisiin osakekauppa, jolla kunnat myisivät osan osakkeistaan Oulun yliopistolle. Yliopistosta tulisi kaupan myötä Oulun ammattikorkeakoulu Oy:n enemmistöomistaja 50,5 prosentin omistusosuudella.

Oulun yliopiston omistuksen kokonais­kauppahinta on 5,151 miljoonaa euroa.

Asiasta tiedottivat Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu ja Iin kunta torstaina 5.4.

Oulun kaupunki omistaa Oulun ammattikorkeakoulu Oy:stä 76 prosenttia. Muilla omistajakunnilla osuudet ovat huomattavasti pienempiä.

 

Kauppa hallituksen käsittelyyn toukokuussa

Osakekauppa etenee ensin omistajakuntien päätöksentekoon ja sen jälkeen yliopiston hallituksen käsittelyyn. 

Omistajakunnat käsittelevät asian valtuustoissaan toukokuun puoliväliin mennessä ja Oulun yliopiston hallitus kokouksessaan toukokuun lopulla.

Osakekaupan tavoitteeksi on kerrottu yliopiston ja ammattikorkeakoulun toiminnallisen ja taloudellisen yhteistyön syventäminen. Omistusjärjestely helpottaisi esimerkiksi yhteisiin tietojärjestelmiin siirtymistä, yhteisen kampuksen palvelutoimintojen rakentamista ja tutkimusinfrastruktuurien yhteiskäyttöä.

Molempien korkeakoulujen perustehtävät säilyisivät yliopistolain ja ammattikorkeakoululain mukaisina, joten Oulun yliopistolla ja Oamkilla olisi jatkossakin omat tehtävänsä ja profiilinsa. Lisäksi molemmat korkeakoulut tuottaisivat edelleen niille annettujen tutkinto-oikeuksien mukaisia tutkintoja.

Omistusjärjestelyn jälkeenkin Oulun ammattikorkeakoulu jatkaisi itsenäisenä oikeushenkilönä. Myös korkeakoulujen rahoitusjärjestelmät säilyisivät erillisinä.

Julkaistu 5.4.2018

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja. Henkensä pitimiksi tuottaa säännöllisen epäsäännöllisesti kirjoituksia, kuvia ja kuvituksia maailmasta ja sen menosta. Instagram: @anniskelualue. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

Oulun yliopiston professorille Heli Jantuselle Suomen tiedepalkinto

Anni Hyypiö

Tiede

17.6.2019

Sanna Kangasniemestä OYY:n uusi sosiaalipoliittinen asiantuntija, avoinna myös tapahtumatuottaja-järjestöasiantuntijan paikka

Anni Hyypiö

Uutiset

17.6.2019

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821