Mobiilisovellus Oulun yliopiston opiskelijoille

Ensi syksynä Oulun yliopiston opiskelijat saavat käyttöönsä mobiilisovelluksen, jolla voi muun muassa ilmoittautua kursseille, tarkastella omia opintosuorituksia ja lukujärjestystä sekä selata ruokalistoja. Mainio piirre sovelluksessa tulee olemaan opintosuorituksen kirjaamisesta tuleva ilmoitus. Kun opiskelijalle kirjataan uusi opintosuoritus, saa hän siitä heti tiedon puhelimeensa tai tablettiinsa. Enää ei siis tarvitse päivystää WebOodissa uusia opintopisteitä. Muita palveluita Aapo-työnimellä […]

Ensi syksynä Oulun yliopiston opiskelijat saavat käyttöönsä mobiilisovelluksen, jolla voi muun muassa ilmoittautua kursseille, tarkastella omia opintosuorituksia ja lukujärjestystä sekä selata ruokalistoja.

Mainio piirre sovelluksessa tulee olemaan opintosuorituksen kirjaamisesta tuleva ilmoitus. Kun opiskelijalle kirjataan uusi opintosuoritus, saa hän siitä heti tiedon puhelimeensa tai tablettiinsa. Enää ei siis tarvitse päivystää WebOodissa uusia opintopisteitä.

Muita palveluita Aapo-työnimellä kutsuttavassa sovelluksessa on esimerkiksi yliopiston opaskartta, HOPS (sovellus kertoo muun muassa mitä kursseja HOPSista on jo suoritettu), opiskelijakeskuksen ja kirjaston palveluiden linkit ja uuden opiskelijan opas. Sovelluksessa on myös sisätilapaikannus. Jos opiskelija ei tiedä, missä jokin luentosali tai muu paikka on, sovellus kertoo sen.

Mobiilisovellus ei tule korvaamaan mitään nykyisiä järjestelmiä, mutta se tuo opiskelijoiden tarvitsemat palvelut helppokäyttöiseen muotoon. Tarkoituksena on helpottaa opiskelijoiden arkea ja vähentää hyppimistä useiden eri tietojärjestelmien välillä.

Opiskelijoille suunnattu mobiilisovellus on laatuaan ensimmäinen Suomessa, ja se kehitetään Oulun yliopistossa tietohallinnon tietojärjestelmäsuunnittelija Iikka Meriläisen johtamassa projektissa neljän harjoittelijan voimin. Tietojenkäsittelytieteiden opiskelijat Joona Hartikainen, Jussi Heikkilä, Ville Lautala ja Daniel Melander vastaavat kehittämis- ja suunnittelutyöstä.

Mobiilisovellus toimii aluksi Android-laitteilla niin puhelimissa kuin tableteilla. Sovelluksen on tarkoitus olla ladattavissa Google Play -kaupassa elokuun lopussa. Syksyn aikana sovellus pyritään tuomaan myös Applen laitteisiin. Windows-puhelimiin Aapoa ei näillä näkymin ole tulossa.

Android-laitteisiin sovellus tulee ensimmäisenä laitemäärien vuoksi.

“Näppituntuma on, että Android-laitteita näkyy käytävillä eniten. Windows-puhelimiin törmää harvemmin”, Iikka Meriläinen toteaa.

Sovelluksen voivat ladata muutkin kuin opiskelijat, mutta opiskelijatunnuksella kirjautumista vaativat toiminnot eivät ole heidän käytettävissään. Vierailijat ja henkilökunta pääsevät hyötymään muun muassa opaskartasta ja paikannuspalvelusta.

Mobiilisovellus on ollut mahdollista toteuttaa koulutuksen strategiarahan turvin, mistä Meriläinen antaakin kiitosta koulutusneuvostolle ja elokuun lopussa koulutusrehtorin tehtävän jättävälle Olli Silvénille.

Minna Koivunen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja, joka pyrkii ymmärtämään maailmaa pala palalta, oppii joka päivä jotain uutta ja rakastaa uimista. Twitter: @koominna

Lue lisää: