Mielipide: Politiikka ei ole lähtökohtaisesti likaista

Kunnianhimoisia ihmisiä on alalla kuin alalla – ja hyvä niin, kirjoittaa Joel Kronqvist.

Ilmiöt  | 

Teksti Mielipide

Iikka Kivi kirjoittaa Oulun ylioppilaslehdessä 16.6. julkaistussa kolumnissaan poliittisten urien arveluttavista moraaleista. Luottamus poliitikkoihin ei välttämättä ole vahvin, mutta huippukuntoa se vaatii.

Kivi on oikeassa siinä, että politiikka ja poliitikot ovat viime vuosina olleet usein esillä erilaisten kohujen ja muiden negatiivisten uutisten saattelemana. Politiikkaa tehdään yhdessä, mutta valtakamppailuun liittyy valitettavan usein taipumus korostaa muiden puolueiden ja poliitikkojen tekemiä virheitä. Tämä taas johtuu meistä äänestäjistä, koska kaikki haluavat olla voittajien kelkassa.

Sen sijaan en allekirjoita Kiven näkemystä poliitikosta vallanhimoisena kieroilijana. Aina löytyy puhelinmyyjä, joka haluaa syrjäyttää pomonsa myyntipäällikön paikalta. Aina löytyy rumpali, joka haluaa soittaa maailman parhaassa humppabändissä. Kunnianhimoisia ihmisiä on alalla kuin alalla – ja hyvä niin.

Kansallisen tason poliitikolla täytyy olla kattava näkemys lähes kaikista ihmisiä koskettavista asioista. Heidän täytyy opetella laajoja kokonaisuuksia, muodostaa niistä oman arvomaailman mukaisia mielipiteitä sekä argumentoida niillä.

Lobbareiden yhteydenottoja tulee kymmenittäin, niin asioiden vastustajilta kuin niiden puolustajiltakin. Poliitikon vastuulla on päätöksenteko heidän antamiensa argumenttien jälkeen. Jos poliitikko saa kuulla aiheesta uutta tietoa, hänen täytyy mukautua ja tehdä päätös sen perusteella.

En ole puoluepoliitikko, vaan poliittisen etujärjestön luottamushenkilö. En myöskään puolustele poliitikkojen päätöksiä. Politiikka perustuu puolueiden ja poliitikkojen arvojen perusteella tehtyihin päätöksiin.

Olen kuitenkin saanut seurata paikallista ja kansallista politiikkaa sekä poliitikkoja lähietäisyydeltä. Tuntemillani poliitikoilla on paljon ihailtavia taitoja, kuten kyky tehdä vaikeita päätöksiä, pitää puheita, neuvotella sekä hallita laajoja kokonaisuuksia. Tällaisia arvostetaan kaikilla elämän osa-alueilla.

Mikäli minun lapseni haluaisi aidosti muuttaa maailmaa ja tehdä Suomesta paremman paikan elää, en voisi muuta kuin kannustaa häntä lähtemään politiikkaan.

 

Joel Kronqvist

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja ja konetekniikan opiskelija. 

Julkaistu 3.8.2017

Mielipide

Lue seuraavaksi

Julkinen keho on aina altis arvostelulle – mutta kuka antoi meille luvan kommentoida?

Petra Uusimaa

Ilmiöt

26.5.2020

Yliopiston hallitus päätti: suunnittelu keskustakampuksen rakentamisesta alkaa, sijoituspaikaksi tulossa Raksilan markettien alue – ”Huolta on aiheuttanut luulo siitä, että Linnanmaalta lähdettäisiin kertaheitolla”

Anni Hyypiö

Ilmiöt

28.4.2020

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821