Marraskuun levyarviot

Arvio Marko Pyhähuhta

Ryan Adams

Ryan Adams: 1989

Jokunen kulmakarva kohosi, kun alt-countryheppu Ryan Adams ilmoitti coveroivansa vuosi sitten ilmestyneen Taylor Swift -albumin kokonaisuudessaan. Niin pöljältä kuin Adamsin konsepti ideana saattoi kuulostaakin, homma toimii pirun hyvin. Siinä, missä Swift otti 1989:llä näennäisesti etäisyyttä kantritaustaansa ja teki ensimmäisen ”virallisen pop-levynsä”, Adams puhaltaakin sen kappaleisiin hengen ja aidon herkkyyden. Tuloksena liki liiankin täydellistä americanaa.

5/5

 

laura_stevenson_-_cocksure_sm_2-1-560x560

Laura Stevenson: Cocksure

Neljännellä albumillaan newyorkilainen laulaja-lauluntekijä Laura Stevenson tekee varsin jyrkän suunnanmuutoksen parin vuoden takaiseen pääosin tunnelmalliseen ja balladipitoiseenkin Wheel-albumiinsa. Samalla hän ottaa aikakoneen takaisin 1990-luvulle: Stevensonin uutuus on tyylillisesti kunnianosoitus radioystävällisen powerpopin kulta-ajalle, ja vaikka osassa biiseistä on vallan mukavia koukkuja, on kokonaisuus vääjäämättä tähän päivään hieman kulahtaneen oloinen.

3/5

gasellit-seis

Gasellit: Seis

Helsinkiläisen rap-ryhmä Gasellien kolmas albumi kietoutuu nimeään myöten pysähtymisen tematiikan ympärille. Aihetta käsi-tellään henkilökohtaisen seisahtuneisuuden lisäksi lievästi myös kollektiivisemmalta kantilta. Vahvasti kerronnallisessa rap-tyylissä piilee sekä Gasellien voima että heikkous. Välillä tarinaa tuntuu tulevan niin paljon, että lauseisiin tungetaan asiaa hyvän flow’n ja riimien kustannuksella. Hyvällä maulla rakennettu äänimaailma pelastaa paljon.

3/5

Julkaistu 11.11.2015 numerossa 9/2015

Marko Pyhähuhta

Oulun ylioppilaslehden avustaja jo vuodesta 2001. Monta päätoimittajaa uuvuttanut joka paikan höylä keskittyy lehdessä lähinnä levyarvioitten rustaamiseen, ja vuosien varrella ruodittuja albumeita on kertynyt satoja. Ylkkärin ulkopuolella häntä työllistävät muun muassa kielenkääntäminen ja elokuvien tekstittäminen sekä Kärppien kotipelit Kiekko-Kalevan leivissä. Twitter: @markopyhis

Lue seuraavaksi

Lavarunous elää baarissa

Anna-Kaisa Sitomaniemi

Kulttuuri

29.11.2022

Jukka-Pekka Hiltunen kauppaa klassikoita

Olli Laitinen

Ihmiset

14.11.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821