Maailmanloppu meidän aikanamme

Ilmastonmuutoksen kanssa on todellinen kiire.

Kolumni  | 

Teksti Iikka Kivi

Ihmiskuntaa uhkaa sukupuutto. Kymmenen vuotta sitten olisin kohauttanut tällaisen väitteen kohdalla olkiani ja siirtänyt sanojan hörhökategoriaan. Nyt sellaiseen ylellisyyteen ei enää ole varaa.

Tuoreimmat ilmastotutkimukset kertovat, että lämmetessään ilmasto saattaa tulla entistä alttiimmaksi muutoksille. Käytännön tasolla se tarkoittaa sitä, että pahimmillaan maapallon keskilämpötila voi nousta vuosisadan loppuun mennessä seitsemän astetta.

Mihin se voi ankarimmillaan johtaa? Vastaus löytyy yötaivaalta, kosmisesta naapurustosta. Venuksella, sisarplaneetallamme, vallitsee täysin käsistä karannut kasvihuoneilmiö ja sen myötä kirjaimellisesti helvetilliset olosuhteet. Taivaalta sataa rikkihappoa, keskilämpötila on 450 celsiusasteen hujakoilla. Monimutkaisen elämän on mahdotonta selviytyä sellaisessa pätsissä. Mikä on ihmiskunnan viimeisin merkittävä reagointi näin apokalyptisen skenaarion edessä?

Itsemurhan hinku. Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump aikoo pyyhkiä Pariisin ilmastosopimuksella haitarinsa, koska pitää ilmastonmuutosta huijauksena. Eikä tämä ole jäämässä puheiden taholle: vastikään julkaistu Trumpin energiapoliittinen linjaus lupaa vapauttaa kaikkien fossiilisten polttoaineiden käytön Yhdysvalloissa.

Tämä on suorastaan lamaannuttavan ahdistavaa. Ilmastonmuutoksen kanssa on todellinen kiire, aikaa korjausliikkeisiin ei ole enää paljoa. Homo sapiensilla ei yksinkertaisesti ole varaa trumpilaiseen ilmastopolitiikkaan.

Juuri nyt jokaisen tulisi pysähtyä ja miettiä, mitä ihmisen sukupuutto tarkoittaa. Se tarkoittaa kaiken meidän ikinä rakentamamme ja keksimämme ikuista loppua. Jokainen meistä, joka on ollut tekemässä parempaa tulevaisuutta itselleen, lapsilleen ja tuleville sukupolville, on tehnyt kaiken turhaan.

Nämä ovat panokset. Mutta peli ei ole onneksi vielä pelattu.

Meteorologi ja tiedekirjoittaja Eric Holthaus muistuttaa, että ilmaston lämpenemistä vastaan taisteleminen on nollasummapeliä: jos Yhdysvallat alkaa Trumpin johdolla syytää ennätysmäärän hiilidioksidia ilmakehään, muiden täytyy vastaavasti tehdä kaikkensa vähentääkseen omia päästöjään.

Tämä ei ole helppoa kenellekään meistä, koska se tarkoittaa jatkuvaa hyvien valintojen tekemistä ja omalta mukavuusalueelta pois siirtymistä, tietyistä jo saavutetuista eduista luopumista. Lentämistä tulee vähentää, kasvisruokailua lisätä, autoilua vaihtaa kävelemiseen.

Helpoksi nämä valinnat tosin tekee se, että vaihtoehtoja ei luovuttamisen lisäksi ole. Mutta kuten Holthaus sanoo: luovuttaminen ei tule kysymykseen silloin, kun pelissä on kokonaisen planeetan kohtalo. Sinulla on käsissäsi avaimet ihmislajin ja kenties koko maapallon tulevaisuuden ratkaisemiseen.

Käytä niitä hyvin.

Julkaistu 24.11.2016 numerossa 6/2016

Iikka Kivi

Oululainen stand up-koomikko, joka tekee mahdollisimman vähän työtä jotta voisi viettää mahdollisimman paljon aikaa lintutornissa. Twitter: @KoomikkoKivi

Lue seuraavaksi

Kunpa vastaan ei tulisi ketään tuttua

Essi Markkula

Kolumni

8.11.2022

Moving North – Part 2. Borrowed Miles and Lush Hills

Rishikesh Raut

In English

29.9.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821