Linnanmaan ravintoloiden kilpailutus siirtyy keväälle

Tammikuussa Linnanmaan kampuksen ravintolatoimittaja vaihtui Unirestasta Fazer Amicaan. Koska markkinaoikeus katsoi Oulun yliopiston hankintayksikön laatiman tarjouspyynnön olleen hankintasäännösten vastainen, kampuksen ravintoloiden kilpailutus järjestetään uudestaan. Kilpailutuksen alkaminen siirtyy Oamkin mahdollisten muuttosuunnitelmien vuoksi tältä syksyltä ensi kevääseen.

Teksti Anni Hyypiö

Linnanmaan kampuksen ravintoloiden uudelleenkilpailutus oli tarkoitus käynnistää lokakuussa.

Nyt kilpailutus siirtyy ensi vuoden keväälle, kertoo Oulun yliopiston hankintasuunnittelija Satu Kuokkanen sähköpostitse.

”Olemme julkaisseet ennakkoilmoituksen, jonka mukaan kilpailutus tehtäisiin syksyn 2016 aikana ja [ravintoloiden ] suunniteltu aloituspäivä olisi ollut 9.1.2017. Nyt otamme kuitenkin kilpailutuksessa aikalisän ja huomioimme Oamkin mahdollisen tulon Linnanmaalle.”

Sitä, milloin kilpailutus keväällä käynnistyy, ei Kuokkanen osaa sanoa.

”Tarkkaa ajankohtaa emme voi vielä tässä vaiheessa arvioida. Pyrimme saamaan kilpailutuksen päätökseen kevään 2017 aikana.”

Unirestan valitus hyväksyttiin

Linnanmaan ravintolat kilpailutettiin viimeksi viime syksynä. Silloin tarjouskilpailun voitti Fazer Food Services, joka sai pistevertailussa 90,160 pistettä. Aiempi ravintolatarjoaja Uniresta jäi kilpailussa lopulta Sodexon taakse kolmanneksi 79, 500 pisteellä.

Fazer sai tarjouskilpailun perusteena olevassa pistevertailussa parhaat pisteet investointiosuudesta ja kahviloiden ja ravintoloiden konseptisuunnitelmistaan. Uniresta sai täydet pisteet ruokalistoista ja pärjäsi toiseksi parhaiten investointiosuudellaan ja kahvila- ja kokoustarjoiluiden hinnoittelussa. Pronssi ei Unirestalle riittänyt, vaan se valitti päätöksestä markkinaoikeuteen.

Markkinaoikeuden 16. kesäkuuta julkaiseman päätöksen mukaan hankintamenettelyä koskeva tarjouspyyntö oli hankintasäännösten vastainen, ja Oulun yliopiston hankintayksikön tulee järjestää uusi tarjouskilpailu. Oikeus asetti Oulun yliopistolle lisäksi 300 000 euron uhkasakon.

Päätöksessään markkinaoikeus katsoi, että tarjouspyynnössä ei ole riittävästi yksilöity sitä, miten ja minkä seikkojen perusteella kahvila- ja ravintolatoiminnan konseptisuunnitelmia ja tarjottavien palveluiden toimintasuunnitelmaa arvioidaan.

Tämän yksilöimättömyyden vuoksi vertailussa on otettu huomioon seikkoja, joiden merkitystä tarjoajat eivät ole tarjousta laatiessaan voineet tietää tai ennakoida. Vertailuperusteiden yksilöimättömyys on antanut Oulun yliopiston hankintayksikölle lähes rajoittamattoman valinnanvapauden tarjousten vertailussa. Tarjouspyyntö ei ole näin ollen ollut omiaan turvaamaan tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua tarjousten vertailussa.

Uudessa tarjouskilpailussa on otettava huomioon markkinaoikeuden päätöksessä mainitut seikat. Näin yliopisto aikoo tehdäkin, Satu Kuokkanen sanoo.

”Huomioimme markkinaoikeuden ratkaisun ja pidättäydymme käyttämästä tällaisia vertailukriteereitä. Kilpailutuksen pakollisissa vaatimuksissa painotamme edelleen hinnan sijaan ruoan laatua. Olemme myös saaneet ylioppilaskunnalta kannan siitä, että ruoan laatu on opiskelijoille hintaa tärkeämpi elementti.”

Kilpailutus koskee viittä ravintolaa, jotka ovat Central Station (ent. Aularavintola), Aava (ent. Julinia), Balance (ent. Snellmania), Stories (ent. Discus) ja Datagarage (ent. Datania). Lisäksi kilpailutuksessa mukana ovat kahvilat Central Café (ent. Aulakahvila) ja Telluksen TellUs Café. Sen sijaan hallintorakennuksessa sijaitseva Unirestan Kastari on kilpailutuksen ulkopuolella.

Julkaistu 18.10.2016

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

Hybridiajan kollaboraatiokuutioilla tutkitaan tilojen käyttöä ja hybridiopetuksen kehitystä

Tuuli Heikura

Opiskelu

20.6.2022

Oulun ylioppilaslehti etsii mainosmyyjiä freelance-sopimuksilla

Uutiset

12.5.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821