Lakkautuksilta ei vältytä

Yliopistot ovat pakotettuja tekemään muutoksia koulutusvastuisiin strategiarahan saamiseksi.

Pitkin kevättä on käyty yliopistojen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) välillä tulosneuvotteluja, joissa on sovittu yliopistojen perusrahoitus vuosille 2017-2020.

Tiistaina 7. kesäkuussa pidetyssä infotilaisuudessa Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki totesi, ettei voi ennen elokuuta kertoa euromääräisiä tuloksia neuvotteluista.

“Emme saaneet niin paljon kuin halusimme, mutta emme niin vähän kuin pelkäsimme”, Niinimäki muotoili.

Lisäksi neuvotteluissa on käyty läpi yliopistojen ehdotuksia koulutusvastuiden muuttamiseksi. Ministeriö on vaatinut yliopistoilta profilointia, eli tiettyihin aloihin keskittymistä ja toisista aloista luopumista.

Sisällöllisistä muutoksistakaan Niinimäki ei vielä kertonut. Oulun yliopiston hallitus kokoontuu keskiviikkona 15. kesäkuuta, minkä jälkeen olemme viisaampia. Kokouksessa hallitus päättää esityksestään OKM:lle. Sen jälkeen päätösvalta on ministeriöllä. Lopulliset päätökset koulutusvastuiden muuttamisesta tulee 30. syyskuuta.

Jo ennen kokousta on varmaa, että pääaineiden lakkautuksia on väistämättä tulossa. Rakenteellisesta kehittämisestä jättäytyminen ei ole ollut Niinimäen mukaan missään vaiheessa vaihtoehto. Jos yliopisto ei itse ehdota tiettyjen oppiaineiden osittaisia lakkautuksia, jäisi strategiarahan osuus pieneksi.

Tällä hetkellä on tiedossa varmuudella se, että musiikkikasvatuksen pääaine on lakkautusuhan alla. Siitä kertoi oppiaine itse sosiaalisessa mediassa.

Oulun yliopisto ja Oulun yliopiston ylioppilaskunta järjestävät Koulutuksen missä mennään -tilaisuuden torstaina 16. kesäkuuta kello 14 Linnanmaan kampuksella Tellus Stagella. Tilaisuudessa pureudutaan muun muassa hallituksen päätöksien vaikutuksiin ja tulevaan opetussuunnitelmatyöhön.

Julkaistu 13.6.2016

Lue seuraavaksi

Tutkimusprojektia johtavat suunnitelmallisuus ja rahoitus

Ilmiöt

24.5.2022

Oulun ylioppilaslehti etsii mainosmyyjiä freelance-sopimuksilla

Uutiset

12.5.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821