Vaalikylä siirtyi Telluksesta vihreille naulakoille ehdokkaiden aloitteesta. Tiistaina puoliltapäivin vaalikylässä riitti vierailijoita.

Kysyimme: miksi vaalikylä vaihtoi paikkaa kesken päivän?

Ajankohtaista  | 

Teksti Anni Hyypiö

Kuvat Anni Hyypiö

Lähestyvät eduskuntavaalit näkyvät myös korkeakoulukampuksilla. Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) järjesti tiistaina 2.4. Linnanmaalla vaalikylän sekä vaalipaneelin.

Paneeli järjestettiin suunnitelmien mukaan ravintola Napassa, mutta vaalikylän sijainti muuttui kesken päivän: ehdokkaat aloittivat ständeilynsä aamulla Telluksessa, mutta siirtyivät noin puoliltapäivin oma-aloitteisesti Telluksesta avoimempaan tilaan vihreille naulakoille. Ainakin perussuomalaisten ehdokas Sebastian Tynkkynen ja vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen moittivat Twitterissä Tellusta huonoksi ständeilypaikaksi.

Esimerkiksi viime kuntavaalien aikaan ehdokkaiden puoluetori järjestettiin vihreillä naulakoilla.

 

Miksi vaalikylä laitettiin ensin Tellukseen eikä avoimempaan tilaan, OYY:n viestintäasiantuntija Janne Hakkarainen? 

”Kysyimme alun perin yliopiston vahtimestareilta mahdollisuutta olla joko vihreillä naulakoilla tai Väylän varrella, mutta kumpikaan näistä ei onnistunut. Vihreillä naulakoilla oli ilmoitettu olevan varaus, mutta Väylä ei muuten vain onnistunut. Siksi varasimme Telluksen.”

 

Miksi vaalikylää ei voinut alun perin laittaa Väylälle, Oulun yliopiston hallintojohtaja Essi Kiuru?

”Turvallisuus on syynä. Oli vähän huoli siitä, että ihmiset eivät pääsisi liikkumaan Väylällä. Ajattelimme, että Tellus olisi kiva, tilava ja rauhallinen paikka ja siellä on tilaa riittävästi. Vaaleissa on tärkeää huomioida yhdenvertaisuus, että kaikille on tilaa saada asiansa esille. Oli yritetty löytää paras mahdollinen tila, johon kaikki mahtuisivat.

Käsittääkseni kaikki meni nytkin lopulta hyvin, kun vihreillä naulakoilla tehtiin vähän tilaa lisää.”

 

Kuinka paljon vaalit saavat ylipäänsä näkyä yliopistolla? 

”Tehtävämme ovat opetus ja tutkimus, ja niiden lisäksi tietysti myös yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Myös yhteiskunnalliset asiat on tärkeitä, ja haluamme saada ihmiset myös äänestämään. Ehdottomasti haluamme, että yhteiskunnallisesti iso asia näkyy myös kampuksella.

Pitää aina kuitenkin huolehtia myös siitä, että kunnioitetaan sitä, että ihmiset voivat liikkua vapaasti ja turvallisesti, ja että tilaa on kaikkien äänille riittävästi. Arviointia tehdään tapauskohtaisesti.”

 

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 3.–9.4., ulkomailla 3.–6.4. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019.

Lue lisää vaaleista: Vaikka politiikka kiinnostaa, nuorten äänestysprosentti on alhainen – vaikeinta on saada matalasti koulutetut nuoret äänestämään, Ropiseeko Oululle lisärahaa ja lisää koulutuspaikkoja? – Yliopiston vaalitentin panelistit yksimielisiä tutkimuksen ja koulutuksen tärkeydestä, eroja konkreettisissa toimissa ja arvauksessa tutkijan palkasta.

Julkaistu 2.4.2019

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

OYY’s new community specialist Viljami Viinikka wants to unify the university community

Tuuli Heikura

Ihmiset

23.1.2023

OYY:n uusi yhteisöasiantuntija Viljami Viinikka haluaa yhtenäisen yliopistoyhteisön

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.1.2023

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821