Tervetuloa tutustumaan tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiden Blanko ry:n kiltahuoneeseen!

Kiltahuonekierros käynnistyy Blankon kiltahuoneelta – Katso myös video!

Printtilehdestä tuttu kiltahuonekierros palaa tauolta verkkolehdessä! Ensimmäisenä esittelyvuorossa on tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiden kilta Blanko ry.

Kiltahuonekierros  | 

Teksti Tiina Strand

Kuvat Anni Hyypiö

Tervetuloa mukaan kiltiskierrokselle!

Oulun ylioppilaslehden Kiltahuonekierroksella vieraillaan yhden Oulun yliopiston ainejärjestön kiltahuoneella ja kurkistetaan kiltiksen arkeen.

Palsta on tuttu jo printtilehdestä. Uusi kiltahuonekierros ei kuitenkaan keskity vain kiltahuoneeseen, vaan tutustumme laajemmin killan kuulumisiin ja toimintaan.

Juttusarjaan haastateltu kilta saa haastaa haluamansa killan seuraavaksi haastateltavaksi.

 

Tälle kiltikselle laskeudutaan portaita pitkin. Tietä oikealle ovelle näyttää sinisenä säihkyvä valokyltti, jossa komeilee killan logo.

Kiltikseltä kantautuu puheensorinaa ja musiikkia. Sisään astuttaessa puheenjohtaja Joonas Tiala toivottaa tervetulleeksi Blanko ry:n kiltahuoneelle.

Istumme alas puheenjohtajan ja suhdevastaavan Sara Lindforsin kanssa juttelemaan killan kuulumisista. 

Aloitetaan aivan perusteista: Blanko ry on Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden kilta. Blanko taas on vanha tietojenkäsittelytermi, joka tarkoittaa välilyöntiä.

Joskus Blanko ry:n nimen voi kuitenkin nähdä kirjoitettavan C:llä, Blancona.

”Se on virheellinen tapa kirjoittaa meidän nimi”, Joonas Tiala nauraa. ”Saamme usein postia Blanco ry:lle.”

Suhdevastaavana toimiva Sara Lindfors komppaa puheenjohtajaa:

”Joo, ehkä se on hyvä nyt mainita tässä jutussa, että se vihdoin opitaan kirjoittamaan oikein!”

 

Videon kuvaus ja editointi: Tiina Strand.

 

Tekninen ala, muttei tekninen lähestymistapa

Tietojenkäsittelytieteiden laitos oli vuoteen 2014 asti osa luonnontieteellistä tiedekuntaa. 

Tiedekuntien uudelleenjärjestelyn yhteydessä tietojenkäsittelytieteet, tietotekniikka, tietoliikennetekniikka ja sähkötekniikka muodostivat uuden tiedekunnan, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan, tuttavallisemmin TST:n.

Uudistus on blankolaisten mukaan tuonut paljon hyvää mukanaan.

”Kursseja on yhdistetty ja myös killat tekevät enemmän yhteistyötä”, Joonas Tiala iloitsee.

Blankolaiset eivät kuitenkaan ole teekkareita, vaan valmistuvat luonnontieteiden kandidaatiksi ja filosofian maistereiksi.

”Tietojenkäsittelytieteilijät opiskelevat teknistä alaa, mutta lähestymistapa ei ole tekninen. Haalarivalassammekin sanomme tämän: Teekkareita emme ole, emmekä sellaisiksi halua”, Tiala selittää.

Yhteistyö on Blankolle tärkeä asia.

Yritysyhteistyökumppaneita killalla on noin 20, ja kesäinen kiltahuoneremonttikin toteutettiin yhteistyössä yritysten kanssa.

”Kilta budjetoi remonttiin rahaa, mutta yritysyhteistyökumppaneiden kanssa saimme budjetin kaksinkertaistettua. Olimme varautuneet ostamaan kalusteet käytettyinä, mutta pystyimmekin ostamaan kaiken uutena. Olihan se mukava mennä huonekalukauppaan ja pystyä vaan sanomaan mitä kaikkea otamme!”

Remontin yhteydessä myös kiltahuoneen pinnat uusittiin.

”Revimme vanhat akustiikkalevyt katosta. Sen urakan jälkeen yskittiin lasivillaa keuhkoista vielä viikkokausia”, Tiala tuskailee.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.

Blankon kiltahuone remontoitiin viime kesänä. Kaikki kiltahuoneen seinäpinnat ovat remontissa saaneet uuden maalikerroksen.

 

Kaikki kiltahuoneen seinäpinnat ovat saaneet uuden maalikerroksen, ja kiltahuone näyttääkin hyvin viihtyisältä.

Värit sointuvat hyvin yhteen ja tunnelma on rauhallinen, ja sisustus näyttää melkein ammattilaisen tekemältä. Tälle on syynsä:

“Kiltamme, sanotaanko, sisustusorientoituneet ihmiset suunnittelivat sisustuksen. Osa väreistä tuli sponsoreiden logoista, ja siitä sitten lähdettiin rakentamaan”, Joonas Tiala selittää.

Remontti toteutettiin suurilta osin vapaaehtoisvoimin.

”Perustimme kevätkokouksessa Kiltahuoneen uuden laminaatin ja listoituksen innovaatiotoimikunnan.”

Ehkäpä juuri siksi kiltahuoneen liitutaululla komeilee toimikunnan lyhenteen inspiroima piirustus.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.

Liitutaulutaidetta Blankon kiltikseltä.

 

”Laminaattia ja listoitusta ei kuitenkaan tullut. Kiltahuoneen betonilattia on valettu maata vasten. Jos sen päälle laitettaisiin hengittämätön laminaattilattia, homehtumisvaara olisi suuri”, Tiala kertoo.

Jäsenistön terveyden vuoksi piti siis tyytyä maalaamaan lattia.

Muuta yhteistyötä Blanko ry tekee ainakin Turun tietojenkäsittelytieteilijöiden, Asteriskin kanssa.

”Olemme hallitusporukalla jakaneet hyviä käytänteitä ja pyrkineet oppimaan toisiltamme. Heillä on mielenkiintoista toimintaa, jollaista Blankossa ei ole harrastettu. Halusimme saada ideoita varsinkin alkoholittomaan harrastepainotteiseen toimintaan. Meidän vahvuutemme taas on  yritysyhteistyö”,  Tiala kertoo tänä vuonna aloitetusta yhteistyöstä.

Oulussa yhteistyötä tehdään ainakin oman kattokillan Oulun Luonnontieteilijöiden (OLuT ry) kanssa.

Blankolla on myös pitkät perinteet teekkaripiireissä, ja he ovat myös yksi Teekkaritalon perustajakilloista.

“Järjestämme Talolla ainakin Wappu- sekä Laskiaissaunan, joihin pyrimme saamaan kumppaniksi pari pienempää ja yhden suuremman luonnontieteellisen tai humanistisen järjestön. Haluamme vaihdella yhteistyöjärjestöjä tasaisesti”, Tiala sanoo.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.

Blankon kiltikseltä löytyy yliopiston suurin nuija. Käyttöön nuija pääsee yhdistyksen kokouksissa, muttei hallituksen kokouksissa, koko on turhan suuri arkikäyttöön. Kuvassa Blankon hallituksen puheenjohtaja Joonas Tiala ja suhdevastaava Sara Lindfors.

 

Suuri, mutta epäkäytännöllinen nuija

Oulun yliopiston suurin nuija löytyy Blankon kiltikseltä.

”Saimme pari vuotta sitten viestin Facebookissa, että joku löysi Kaijonharjussa häkkivarastostaan puheenjohtajan nuijan, jossa lukee tietojenkäsittelytieteiden laitos. Kellään ei ollut tietoa, miltä vuodelta tuo nuija oli, mutta sovittiin että otetaan se meille takaisin häkkivarastosta kuljeksimasta. Kuvassa nuija näytti normaalikokoiselta, olihan se aikamoinen yllätys sitten kun nähtiin että tämä olikin tällainen järkäle”, Joonas Tiala nauraa.

Kuulostaa aika klassiselta jäynältä. Nykyään nuija majailee kiltiksellä, käyttöön se pääsee yhdistyksen kokouksissa, muttei hallituksen kokouksissa.

”Vähän epäkäytännöllinen tuo koko on.”

Mitä Blankon kiltahuoneelle tullaan tekemään?

”Hengaillaan, juodaan kahvia, kuunnellaan musiikkia. Ennen irkattiin, nykyään keskustellaan muissa kanavissa, mutta joka tapauksessa yhä sähköisesti. Valitetaan kursseista eli annetaan rakentavaa palautetta”, Joonas Tiala sanoo.

”Nuoremmat opiskelijat huokailevat kiltiksellä kursseista ja vanhemmat muistelevat että minä muistan, kuinka huono se kurssi oli minunkin aikanani”, suhdevastaava Sara Lindfors heittää.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.

Mitä Blankon kiltiksellä tehdään? Hallituksen puheenjohtajan mukaan kiltahuoneella ”hengaillaan, juodaan kahvia, kuunnellaan musiikkia. Ennen irkattiin, nykyään keskustellaan muissa kanavissa, mutta joka tapauksessa yhä sähköisesti. Valitetaan kursseista eli annetaan rakentavaa palautetta.” Aika kuluu rattoisasti myös Playstationia pelatessa.

 

Killan kopovastaava istuu usein kiltahuoneella ja on paikalla myös haastattelua tehtäessä. Hallituksen kopovastaava Janne Sipilä kertoo kuuntelevansa kiltahuoneen keskusteluja tarkalla korvalla.

”Jos jollakin kurssilla on ongelmia, pyrin viemään asiaa eteenpäin. Käyn Opettamisen kehittämistyöryhmän kokouksissa. Kopovastaavalla on myös kopokätyrit jokaisella vuosikurssilla fukseista kolmanteen vuosikurssiin sekä yksi maisterin kopokätyri.”

Kopokätyreiden tarkoitus on pienentä kynnystä ilmoittaa ongelmista ja saada kopovastaavan tietoon mahdollisimman kattavasti kaikkien vuosikurssien ongelmia. Blankossa kynnys antaa palautetta hallitukselle muutenkin on varsin matala.

”Pyrimme pitämään huolen, että hallituksen jäsenet ovat tuttuja kaikille”, Sara Lindfors kertoo.

Kiltiksen seinällä roikkuukin tyylikäs Stranger Things -sarjan innoittama hallitusposteri, joka on puheenjohtajan käsialaa.

”Naamastosta pyritän tekemään aina mahdollisimman hieno”, Tiala kertoo ylpeänä. 

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.

Kiltiksen seinältä löytyy kattava kokoelma eri järjestöjen hallitusjulisteita, vasemmalla ylänurkassa on Blankon oma.

 

Kukkahattuja ja propellihattuja

Vaikka blankolaiset opiskelevat samaa alaa, jäsenistöstä löytyy Tialan ja Lindforsin mukaan kaikenlaisia tyyppejä.

”Blankolaisia on aikalailla kaikennäköisiä. On tämmösiä webbiohjelmoija-hipstereitä ja on kovia alhaisen tason ohjelmoijia. Toisilla kiinnostaa enemmän käyttäjäkokemus, toisilla taas se rautapuoli”, Tiala selventää, ja jatkaa:

“Nämä heijastelevat niitä ihmisiä itsessään, semmonen jota kiinnostaa käyttäjäkokemus, on vähän humanistisempi ihminen ja kun jotkut taas ovat enemmän teekkareita.”

“Niin, meitä on kukkahattuja ja propellihattuja!” Sara Lindfors täydentää.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.

Blanko ry:n kiltikseltä löytyy monenlaista kulkijaa. Tästä kaverista Joonas Tiala kertoo seuraavaa: ”Nimeä hänellä ei ikävä kyllä ole. Tarina on sellainen, että muutama vuosi sitten abipäivillä tietojenkäsittelytieteiden laitoksen ständillä oli kilpailu, jossa abit saivat mennä tuon ukkelin taakse seisomaan ja ottaa kuvan someen. Osallistujien kesken arvottiin vissiin iPad. Tarvetta tuolle ukkelille ei oikein ole, mutta ei raaskittu heittää sitä poiskaan remontin yhteydessä, vaikka vähän mieli teki.”

 

Blankon jäsenistö on aktiivista. Hallituksessa on kymmenen henkeä, jonka lisäksi toimihenkilöitä löytyy noin parikymmentä.

”Exculla käymme syksyllä ja keväällä. Syksyllä käymme mökillä ja jossain alueen yrityksessä. Tänä vuonna käymme yritysvierailulla Oulunsalossa, mökkireissu suuntautuu Rokualle. Keväällä käymme Tallinnassa ja Helsingin alueen yrityksissä”,  Joonas Tiala kertoo.

Blankolla on yritysyhteistyötä myös pääkaupunkiseudun yritysten kanssa. Monet pääkaupunkiseudun yritykset tulevat mielellään Ouluun asti tietojenkäsittelytieteiden osaamisen perässä. Excut ja yritysvierailut ovatkin suosittuja tapahtumia.

”Moni menee töihin jo ennen valmistumista, sillä työnsaanti on helppoa jos osaa koodata edes jonkin verran”,  Sara Lindfors selittää.

Tämän vuoksi alumniyhteistyö tuottaa Blankolle ongelmia: opiskelijat katoavat töihin kesken opintojen, eivätkä saa tutkintoa suoritettua.

Tällöin heistä ei jää merkintöjä myöskään yliopiston alumniverkostoon.

”Perinteisesti kuitenkin fuksisaunassa ja apinapatsaan lakituksessa joku alumni on käynyt pitämässä puheen. He ovat yleensä nuorempia alumneja, joihin on vielä yhteys.”

 

Kenen luona vieraillaan seuraavaksi?

Haastattelu alkaa olla päätöksessään. Vielä on aikaa yhdelle kysymykselle: Minkä killan Blanko haluaa seuraavaksi nähdä kiltahuonekierroksessa?

”Histonin kiltahuone Kontinkankaalla kiinnostaisi, koska sielläpäin ei yleensä tule käytyä”, puheenjohtaja Joonas Tiala linjaa.

Histoni ry, haaste on heitetty! Nähdään kiltiksellä!

 

Kilta pähkinänkuoressa

Nimi: Blanko ry

Perustettu: 1973

Jäseniä: noin 300 maksaa jäsenmaksun vuosittain

Hallituksen koko: 10 hallituslaista, toimareita 20

Kiltalehti: Blankki

Lempisitsilaulu: Janos Valmusen Bussipysäkillä

Julkaistu 22.11.2017

Tiina Strand

Tiina Strand maisterivaiheen biologian opiskelija, joka menetti sydämensä järjestötoiminnalle jo fuksina.

Lue seuraavaksi

OYY:n uusi yhteisöasiantuntija Viljami Viinikka haluaa yhtenäisen yliopistoyhteisön

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.1.2023

Oulun ylioppilaslehti hakee toimitusharjoittelijoita – hae paikkoja 15.1. mennessä!

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.12.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821