Kevään merkki: Kela pyytää palauttamaan liiat opintotuet toukokuun aikana

Ajankohtaista  | 

Teksti Anni Hyypiö

Tienasitko viime vuonna yli vuositulorajasi? Voit palauttaa liikaa maksetut opintorahat ja opintotuen asumislisät verkossa verkon asiointipalvelussa toukokuun aikana, Kela tiedottaa.

Jos opintotukea ei palauta toukokuussa, Kela perii sen takaisin 7,5 prosentilla korotettuna.

Opiskelijan on itse laskettava, kuinka paljon hänellä on opintotukeen vaikuttavia muita tuloja. Tuloina huomioidaan opintorahaa lukuun ottamatta kaikki tienatut veronalaiset ansio- ja pääomatulot bruttomääräisinä ilman vähennyksiä sekä apurahat ja tulot ulkomailta. Sen sijaan ulkomaiseen opiskelijavaihtoon tarkoitettuja apurahoja ei huomioida tulona. Vuositulorajat ja tuen vapaaehtoiset palauttamiset eivät koske yleistä asumistukea.

Jos opintotukea on nostettu yhdeksältä kuukaudelta, muiden tulojen vuosituloraja on 11 973 euroa, Kymmenellä opintotukikuukaudella vuosituloraja on 10 650 euroa. Jos olet saanut joltain kuukaudelta vähemmän opintotukea kuin muina kuukausina, voi valita palautettavaksi tällaisen kuukauden. Korkeakouluopiskelija saa palauttamansa tukikuukaudet uudelleen käyttöönsä.

Opintotuen vapaaehtoisen palautuksen voi tehdä verkossa. Kelan asiointipalvelu ohjaa käyttäjää kertomalla, mitkä kuukaudet voi palauttaa ja miten palautus korottaisi vuositulorajaa. Palautuksen voi maksaa heti verkkopankissa. Vaihtoehtoisesti voi tulostaa maksamiseen tarvittavat tiedot tai tilata Kelasta maksulomakkeen, joka postitetaan kotiin.

Kelan mukaan opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi vuosi sitten 27 750 opiskelijalta yhteensä 25,4 miljoonaa euroa. Valtaosa opiskelijoista palauttaa tuet verkossa.

Verohallinto on lähettänyt verovelvollisille esitäytetyn veroilmoituksen, jossa on huomioitu helmikuun loppuun mennessä saadut opintorahan palautukset. Kela ilmoittaa maalis-toukokuussa maksetut palautukset verottajalle automaattisesti.

Opiskelijan ei siis tarvitse korjata veroilmoituksen tietoja. Verohallinto huomioi kaikki palautukset vahvistaessaan opiskelijan lopullisen verotuksen.

Julkaistu 7.5.2019

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

OYY:n uusi yhteisöasiantuntija Viljami Viinikka haluaa yhtenäisen yliopistoyhteisön

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.1.2023

Oulun ylioppilaslehti hakee toimitusharjoittelijoita – hae paikkoja 15.1. mennessä!

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.12.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821