Helsingin yliopiston lakko alkaa, palkansaajajärjestöt jättivät jo kolmannen lakkovaroituksen

Helsingin yliopisto menee keskiviikkona 28.2. lakkoon vuorokauden ajaksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa myös professorit ovat lakossa. Sivistystyönantajat hylkäsivät tiistaina 27.2. sovittelija Janne Metsämäen tekemän sovintoesityksen. Henkilöstöä edustavissa pääsopijajärjestöissä sovintoesitys oli jo hyväksytty. Tämän seurauksena Helsingin yliopiston henkilöstöä koskeva vuorokauden kestävä lakko toteutuu keskiviikkona 28.2. Lisäksi yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL […]

Helsingin yliopisto menee keskiviikkona 28.2. lakkoon vuorokauden ajaksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa myös professorit ovat lakossa.

Sivistystyönantajat hylkäsivät tiistaina 27.2. sovittelija Janne Metsämäen tekemän sovintoesityksen. Henkilöstöä edustavissa pääsopijajärjestöissä sovintoesitys oli jo hyväksytty.

Tämän seurauksena Helsingin yliopiston henkilöstöä koskeva vuorokauden kestävä lakko toteutuu keskiviikkona 28.2.

Lisäksi yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia antoivat tiistaina 27.2. jo kolmannen lakkovaroituksen. Työtaistelu toteutetaan seitsemässä yliopistossa lakkona 14. maaliskuuta, jos neuvotteluratkaisuun ei päästä ennen sitä.

Lakko toteutetaan Itä-Suomen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Lapin yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Oulun yliopistossa, Turun yliopistossa sekä Åbo Akademissa. Henkilöstöä on näissä yliopistoissa yhteensä yli 12 000.

Lisäksi ylioppilaskirjoitusten toteutus on lakkopäivänä 14.3. uhattuna Itä-Suomen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Lapin yliopiston, Oulun yliopiston, Turun yliopiston sekä Åbo Akademin Vaasan harjoittelukouluissa.

Viikko sitten pääsopijajärjestöt antoivat toisen lakkovaroituksen, joka koski kuutta yliopistoa (Aalto-yliopisto, Hanken, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Taideyliopisto, Vaasan yliopisto) 7. maaliskuuta.

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: