Sari Pramila-Savukoski esittelee nukketaloa, jonka hahmot edustavat niitä ammatteja, joihin terveystieteiden maisteriohjelmasta on mahdollista valmistua.

Sari Pramila-Savukoski opetteli järjestötyön hallituksensa rinnalla

Viime vuonna Terveystieteiden killan puheenjohtaja Sari Pramila-Savukoski lähti johtamaan järjestöä, jonka tulevaisuus näytti varsin synkältä. Vaikka Pramila-Savukoskella ei ollut aiempaa järjestökokemusta, hän tarttui toimeen, olihan hän aina ollut kiinnostunut opiskelijavaikuttamisesta.
Hiljaisten vuosien jälkeen killan toiminta on elpynyt, ja niin puheenjohtaja kuin hallitus ovat oppineet paljon.

Hei puheenjohtaja!  | 

Teksti Helmi Juntunen

Kuvat Anni Hyypiö

Sari Pramila-Savukoski aloitti uransa Terveystieteiden killan hallituksessa hiukan poikkeuksellisesti suoraan puheenjohtajana, ilman aiempaa hallituskokemusta. Vielä keväällä 2018 näytti siltä, että käytännössä täysin hiljentynyt järjestö lopettaisi toimintansa. Pramila-Savukoskelle ehdotettiin tuolloin puheenjohtajan pestiä, jonka hän otti vastaan. Hän oli aina ollut kiinnostunut opiskelijavaikuttamisesta, joten lähteminen järjestötoimintaan oli luontevaa. Nyt Pramila-Savukosken hallitusuran aikana järjestön toiminta on elpynyt.

Toiminnan aloittaminen lähes nollasta ei ole ollut helppoa. Sari Pramila-Savukoski sanoo, että etenkin aluksi oli vaikeaa saada opiskelijoita mukaan. Se on hänestä ymmärrettävääkin, sillä ala on suhteellisen pieni ja suuri osa opiskelijoista on perheellisiä. Opiskelijoilla ei hänen mukaansa myöskään ollut aluksi tietoa ainejärjestöön kuulumisen eduista.

Myös opiskelujen tiivis tahti on puheenjohtajan mielestä yksi mahdollinen syy sille, että opiskelijoita on ollut ajoittain vaikea aktivoida järjestötoiminnan piiriin. Terveystieteiden killan jäsenet opiskelevat hoitotieteen, terveyshallintotieteen tai terveystieteen opettajan maisteriohjelmassa. Tiukka maisteriopintojen rutistus, jollainen opiskelijalla on edessään, ei välttämättä houkuttele haalimaan ylimääräistä tehtävää. Pramila-Savukoski kuitenkin sanoo, että hallitus on saatu hyvin muodostettua ja järjestöllä on paljon aktiivisia jäseniä.

Järjestötoiminnassa lannistuminen ei kannata

Sari Pramila-Savukoski kertoo järjestötoiminnassa olleen koko hallitukselle aluksi hiukan opettelemista, sillä kukaan jäsenistä ei ollut aiemmin ollut minkään järjestön hallituksessa mukana. Reilun vuoden aikana kokemusta on karttunut.

Puheenjohtaja pitää hallituksen työpanosta arvossa. Pramila-Savukosken puheenjohtajakauden suurimmat onnistumisen kokemukset, killan talouden ja toiminnan vakauttaminen, eivät olisi olleet mahdollisia yksin. Hän sanoo, että yhdessä tehden hallitustyön kuormitusta saa tasoitettua. 

Hallituksen sisäisessä työnjaossa Pramila-Savukoski pitää varapuheenjohtajan ja puheenjohtajan rooleja yhtä tärkeinä. Varapuheenjohtaja Annika Ravelin hoitaa tapahtumia ja puheenjohtajat pitävät myös yhdessä huolen siitä, että ”toiminta rullaa.”

Puheenjohtajalle tärkeän delegoimisen taidon Pramila-Savukoski kertoo oppineensa toimen myötä. Killassa toimimisen eduiksi hän listaa myös oppimansa verkostoitumis- ja organisointitaidot.

Hallitustoiminnassa kaikki ei aina suju odotetusti ja vaikeuksia, olivatpa ne isoja tai pieniä, tulee varmasti eteen. Esimerkiksi tilanteissa, joissa järjestettyyn tapahtumaan ei tulekaan väkeä, Pramila-Savukoski painottaa oman asenteen tärkeyttä.

”Lannistuminen ei kanna pitkälle.”

Pramila-Savukosken mukaan Terveystieteiden killan toiminnassa merkittävässä roolissa on ollut yhteistyö ammattijärjestöjen ja muiden tahojen kanssa. Tapahtumia on järjestetty Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton (SOOL), Tehyn sekä Akavan sairaanhoitajat ja Tajan ry:n kanssa. Pramila-Savukoski mainitsee myös hoitotieteen ja terveyshallintotieteen yksikön kanssa tehdyn työelämävierailun OYS:n TestLabiin.

Ammattiliittojen lisäksi yhteistyötä tehdään etupäässä muiden Kontinkankaan kampuksen ainejärjestöjen kanssa. Yhdeksi jäsenten keskuudessa suosituksi tapahtumaksi Pramila-Savukoski mainitsee viime helmikuussa järjestetyt Tylypahka-teemaiset sitsit, jotka järjestettiin Oulun Lääketieteellisen Killan, Oulun Hammaslääketieteen Killan, Oulun lääketieteen tekniikan opiskelijoiden ja Histonin kanssa. 

Sitsien lisäksi Terveystieteiden kilta on järjestänyt myös muita perinteisesti opiskelijakulttuuriin kuuluviksi miellettyjä tapahtumia. Vuoden 2019 keväällä järjestetyt vuosijuhlat, aivan ensimmäiset killan historiassa, olivat Pramila-Savukosken arvion mukaan erittäin onnistuneet. Lukuvuoden avajaisjuhla Vulcanalian aikaan järjestö piti omat etkot. Sinnekin osallistujia riitti, vaikka Pramila-Savukoski arvelee, että heidän jäsenistönsä kaipaakin etupäässä muuta kuin bileitä. Esimerkiksi crossfit-kokeilu on herättänyt kiinnostusta.

Hullunmyllyä helpottavat perhe ja urheilu

Toista vuottaan puheenjohtajana toimiva Pramila-Savukoski on tottunut pysymään aina kiireisenä. Edellisvuosi oli hänelle kuitenkin erityisen kiireinen, sillä silloin hän järjestötoiminnan lisäksi suoritti suurimman osan maisteriopinnoistaan ja teki töitä.

Kaikkea tätä Pramila-Savukoski itse kuvailee ”hullunmyllyksi”. Hän kertoo usein ajatelleensa kenties nauttivansa organisoimisesta ja asioiden sovittamisesta ja suunnittelusta. Helppoa asioiden pallottelu ei aina ole ollut, mutta onnistumiset ovat olleet palkitsevia.

Opinnoille, töille ja järjestötehtäville vastapainoksi täysin erilaista sisältöä elämään tuovat perhe, arkiliikunta sekä ystävien tapaaminen.

Ainejärjestötoiminta ja perhe-elämä ovat myös kohdanneet. Sari Pramila-Savukoski kertoo tyttärensä olleen kerran mukana killan hallituksen kokouksessa. Kaipa niinkin voi aloittaa uuden aktiivisen sukupolven koulimisen.

 

Kuka?

Sari Pramila-Savukoski

» Opiskelee terveystieteiden opettajaksi. Aloitti opintonsa vuonna 2017 ja on tällä hetkellä maisteriopintojen loppuvaiheessa. Valmistuu jouluun mennessä.

» Opiskelijaohjaajien kokemuksia käsittelevä artikkelimuotoinen gradu on arvioitavana Journal of Clinical Nursing -lehdessä.

» Aiemmalta koulutukseltaan fysioterapeutti, valmistunut vuonna 2009 Oulun ammattikorkeakoulusta, jossa on toiminut myös opettajana.

» Perheeseen kuuluvat mies, tytär ja saksanseisoja Kalle.

» Kotoisin Hailuodosta, asuu nykyään Oulussa.

 

Mikä?

Terveystieteiden Kilta

» Oulun yliopiston Terveystieteiden kilta ry. Jäseniä ovat hoitotieteen ja terveyshallintotieteen opiskelijat sekä terveystieteiden opettajaksi opiskelevat.

» Perustettu vuonna 1987. Killan toiminta hiipui 2010-luvulla, mutta vuodesta 2018 alkaen toiminta on ollut jälleen aktiivista.

» Terveystieteiden perustutkinto-opiskelijoille tarkoitettu järjestö, jonka tehtävänä on toimia jäsenten edunvalvonnassa, tehdä terveystieteiden tutkimusta tunnetuksi ja osallistua koulutuksen kehittämiseen. Jäseniä järjestöllä on noin 50. Hallitus on yhdeksänhenkinen.

» Järjestää työelämätapahtumia ja perinteisiä opiskelijarientoja.

» Vietti 32-vuotisjuhlia keväällä 2019. Kyseessä olivat killan historian ensimmäiset vuosijuhlat.

Julkaistu 30.10.2019

Helmi Juntunen

Oululainen metamoderni antropologi ja mielten välisen etäisyyden avaruuscowgirl.

Lue seuraavaksi

OYY’s new community specialist Viljami Viinikka wants to unify the university community

Tuuli Heikura

Ihmiset

23.1.2023

OYY:n uusi yhteisöasiantuntija Viljami Viinikka haluaa yhtenäisen yliopistoyhteisön

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.1.2023

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821