Hallitus lupaa lisärahaa koulutukselle, rahoitusta esimerkiksi koodarien koulutukseen ja tekoälyyn

Teksti Anni Hyypiö

Hallitus esittää tämän vuoden toisessa lisätalousarviossa 40 miljoonan euron lisäyksiä koulutukseen, opetus- ja kulttuuriministeriö tiedottaa.

Summasta Suomen korkeakouluille tulee 10 miljoonaa, ammatilliseen koulutukseen 10 miljoonaa, maahanmuuttajien koulutukseen 10 miljoonaa ja uudella päätöksellä koodarikoulutukseen 10 miljoonaa.

Ministeriön tiedotteen mukaan tuolla 10 miljoonan euron määrärahalla koodariopintoja voitaisiin tarjota 1600–2400 henkilölle. Sen lisäksi koulutuksen laadun edistämiseksi ”korkeakoulujen yhteistyötä ja työelämäyhteistyötä edistetään”.

Ministeriön mukaan perusteena lisärahalle on alan osaajapula: osaavan työvoiman saamisen vaikeudet heikentävät ohjelmisto- ja ICT-palvelualan kasvumahdollisuuksia, tiedotteessa todetaan. Tällä hetkellä tarve on erityisesti sovelluskehittäjille, sovellussuunnittelijoille, web-ammattilaisille ja koodareille.

”Osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen on nyt kriittisen tärkeää. Lisäämme jälleen rahoitusta koulutukseen: muuntokoulutukseen, lyhytkestoisiin moduuleihin, uusiin aloituspaikkoihin ja koodaripulan ratkaisemiseen. 40 miljoonan euron lisäresurssi saadaan käyttöön vielä tänä vuonna”, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo tiedotteessa.

Koodarikoulutuksen lisäksi korkeakoulut saavat 10 miljoonaa euroa koulutuksen laajentamiseen aloilla, joissa on osaajapulaa, kuten rakennusalalla ja sosiaali- ja terveysalalla. Ammatilliselle koulutukselle ja maahanmuuttajien koulutukselle rahaa luvataan 10 miljoonaa euroa kummallekin.

Lisäksi hallitus päätti antaa tekoälyn ja tekoälytutkimuksen laitteistojen hankkimiseen neljä miljoonaa euroa. Päätös toteutetaan laajentamalla opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämää datanhallinnan ja suurteholaskennan kehittämisohjelmaa. Ohjelmaan on varattu aiemmilla päätöksillä yhteensä 33 miljoonaa euroa vuosille 2017–2021.

Julkaistu 23.10.2018

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja ja tiedeviestinnän opiskelija. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

Yliopistolla varaudutaan tuleviin ruuhkiin: Juvenes kokeilee itsepalvelukassoja, Uniresta kehittää Medisiinan linjastoa

Helmi Juntunen

Uutiset

13.9.2019

Vulcanalia Festival myytiin loppuun ennakkoon toista vuotta peräkkäin

Anni Hyypiö

Uutiset

8.9.2019

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821