Kuva: Tiina Mäki.

Biopankkien osuuskunta tuo käyttöön uusia tutkimusaineistoja

Oulun yliopisto on liittymässä usean sairaanhoitopiirin ja yliopiston muodostamaan osuuskuntaan, joka tukee alueellisten biopankkien toimintaa. Yhteistyö vaikuttaa niin pohjoissuomalaiseen tutkimukseen kuin aineistojen kansainväliseen houkuttelevuuteen.

Tiede  | 

Teksti Sanna Häyrynen

Näytteitä esimerkiksi kudoksista, verestä ja soluista kerätään potilaiden suostumuksella biopankkeihin. Aineistoa säilötään tutkimuskäyttöä, terveydenhuoltoa ja lääkekehitystä varten.

Oulun yliopisto kuuluu vuonna 2014 perustettuun pohjoissuomalaisten, keskipohjanmaalaisten ja kainuulaisten sairaanhoitopiirien muodostamaan biopankki Borealikseen.

Borealiksen perustajista Oulun yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ovat nyt liittymässä alueellisia biopankkeja tukevaan osuuskuntaan tai osakeyhtiöön, jossa yhteistyötään tiivistävät näillä näkymin ainakin Itä-Suomen, Keski-Suomen ja Tampereen biopankit sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Vaasan alueilla toimiva Auria-biopankki.

”Jokainen biopankki itsenäisenä on pienempi toimija kuin yhdessä koordinoituina. Osuuskunnan avulla aineistot saadaan laajempaan käyttöön ja alueellisille biopankeille yhteisesti järjestetyt palvelut”, perustelee Oulun yliopiston hallintojohtaja Essi Kiuru.

Kiurun mukaan Oulun yliopiston tutkimusta yhdistyminen hyödyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti, kun verkosto yhtäältä tukee alueellista biopankkitoimintaa ja toisaalta mahdollistaa kansainvälisen yhteistyön.

”Osuuskunta voi esimerkiksi neuvotella ja sopia kansainvälisten yritysten kanssa biopankkien keräämien näytteiden hyödyntämisestä lääkkeiden tuotekehityksessä. Tämä tehtäisiin tietysti biopankkien suostumuksella ja lainsäädännön mukaisesti”, Kiuru kertoo.

Borealiksen johtaja, dosentti ja erikoislääkäri Saila Kauppila sanoo, että osuuskunnan ansiosta laajemmat aineistot voivat tulevaisuudessa olla saatavilla myös lopputöitään tekeville biolääketieteen opiskelijoille:

”Jos tutkii harvinaisia sairauksia tai tarvitsee laajoja aineistoja, Pohjois-Suomen omat aineistot eivät ole välttämättä riittäviä. Tutkimuksen tekijöiden laajempi kansallinen yhteistyö helpottuu.”

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki on valtuutettu tekemään 125 000 euron alkupääomasijoitus. Vielä on epävarmaa, muodostavatko biopankit osuuskunnan vai osakeyhtiön.

Neuvottelut ovat kesken, mutta Essi Kiuru arvelee, että päätöksiä tehdään lähikuukausien aikana.

Julkaistu 14.2.2017

Sanna Häyrynen

Tiedeviestinnän maisteri, joka tykkää kuunnella, kun asiantuntija puhuu. Twitter: @sannahayrynen

Lue seuraavaksi

Tutkimus: Kruunun ja Pohjanmaan käskynhaltijoiden vallankäyttö 1600-luvun alussa

Kulttuuri

22.6.2022

Hybridiajan kollaboraatiokuutioilla tutkitaan tilojen käyttöä ja hybridiopetuksen kehitystä

Tuuli Heikura

Opiskelu

20.6.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821