Salla Marjakangas toimii Immeiset ry:n ensimmäisenä puheenjohtajana. Hän toivoo voivansa järjestön avulla luoda yhteisön ja vaalia perinteitä.

“Ai siekin oot Savosta” – Salla Marjakangas perusti järjestön ja loi kodin toiselle puolelle Suomea

Salla Marjakangas perusti ystäviensä kanssa uuden järjestön itäsuomalaisille. Idean saattaminen todeksi ei ole ollut aivan helppoa, vaikka tekijöiltä löytyykin savolaista tarmoa.

TEKSTI Iida Putkonen

KUVAT Iida Putkonen

Kuten monet ideat opiskelijapiireissä, ajatus Immeiset ry:n perustamisesta syntyi vappuna.

”Vappuriennoissa savolaisuus tuli puheeksi uusien ihmisten kanssa. Silloin kävi ilmi, että meitä on muitakin”, Salla Marjakangas kertoo. 

 Puhe ei jäänyt pelkäksi puheeksi. Kesän aikana järjestö keräsi väkeä ja syksyllä koossa oli hallitus. Karjalaiset ja savolaiset saivat oman järjestön, kun Immeiset ry perustettiin 30. lokakuuta 2019. Puheenjohtajaksi valittiin ideoimassa ollut Salla Marjakangas. 

”Kun savolaiset pistää tekemään, niin tapahtuu.”

Immeiset ry on Oulun yliopiston kolmas osakunta. Marjakangas kertoo, että he ovat saaneet tukea perustamiseen Etelä- ja Keskipohjalaisten osakunta EPO ry:ltä sekä kainuulaisten Kaenolta. Perustamisen jälkeen selvisi myös, että itäsuomalaisillakin on aiemmin ollut oma osuuskuntansa.

”Meille tuotiin lahjoituksena vanhan Savo-Karjalaisen osuuskunnan haalarimerkkejä. Tieto vanhasta järjestöstä löytyi vasta netin syövereistä”, puheenjohtaja kertoo. 

Yhteisö auttaa koti-ikävään 

Marjakangas opiskelee Oulussa neljättä vuotta kulttuuriantropologiaa. Muutto Punkaharjulta Ouluun ei ollut helppo ja etenkin fuksivuonna olo oli orpo.

”Kotiseutuun verrattuna Oulusta puuttuvat järvet ja bussikuskit ovat pidättyväisiä”, Marjakangas kertoo.

Kodikas soppi löytyy nyt järjestön riveistä. Puheenjohtaja toivoo pystyvänsä luomaan yliopistolle yhteisöllisyyttä.

”Se on tärkeää, kun ollaan näin kaukana kotoa Karjalasta ja Savosta.”

Marjakangas kertoo, ettei aavistanut kuinka monia opiskelijoita itäiset juuret yhdistävät. Tutuista kavereistakin on paljastunut uusia puolia.

”Vaikka meillä on sama kiltahuone, puhuin tutulle tiimalaiselle vappuna ja vasta silloin selvisi, että ’ai siekin oot Savosta.’”

Puheenjohtaja kokee, että on erilaista olla tekemisissä ihmisten kanssa, jotka ovat kotoisin samalta seudulta.

”Jos täällä puhuu Savon pikkukylistä, ei kukaan tiedä mistä on kyse. On mahtavaa puhua immeisille, joilla on muistoja samasta paikasta.”

 Uuden luominen ei ole helppoa

Järjestön perustamisessa on ollut omat haasteensa, Marjakangas kertoo. Järjestön rekisteröiminen ja sääntöjen kirjoittaminen ovat pitäneet hallituksen kiireisenä.  Byrokraattisesta painista huolimatta suurin haaste on ollut jäsenistön löytäminen.

”Kun kaikki on vielä aluillaan, on vaikeaa löytää ihmisiä mukaan. Ei ole myöskään helppoa keksiä tapahtumaa, josta jokainen olisi kiinnostunut”, puheenjohtaja toteaa.

Marjakangas kertoo, että Immeiset ry haluaa olla järjestönä rento ja välttää muodollisuuksia. Syksyllä 2019 järjestettyjä tapahtumia ovat olleet illanistujaiset ja pikkujoulut. Vuonna 2020 järjestö haluaa pitää yllä Itä-Suomen perinteitä esimerkiksi leipomalla karjalanpiirakoita. Myös maakuntalauluja on kuunneltu ja haaveissa on retki Itä-Suomeen, puheenjohtaja paljastaa.

Immeiset ei kotiseutuylpeydestään huolimatta sulje pois ulkopuolisia, vaan toivottaa tervetulleeksi myös muut korkeakouluopiskelijat. 

Hallitukselle ei tarvitse näyttää sukupuuta, Marjakangas sanoo.

”Jos kokee jonkin osan savo-karjalaisuudesta omakseen, on enemmän kuin tervetullut mukaan.”  

 

Kuka?
Salla Marjakangas

» Kotoisin Punkaharjulta, asuu nykyään Oulussa
» Opiskelee neljättä vuotta kulttuuriantropologiaa
» Haaveilee työstä luonnossa ja opiskelusta ulkomailla
» Harrastaa lumilautailua ja ajan viettämistä ystävien kanssa
» Immeiset ry:n puheenjohtaja
» On toiminut vuoden kulttuuritieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Kultun fuksivastaavana ja vaikuttaa vuonna 2020 kattojärjestössä Humanistisessa Killassa
» Arvostaa murteita ja kokee Oulun murteen kotoisana

Mikä?
Immeiset ry

» Oulun yliopiston Savosta ja Karjalasta kotoisin olevien yhdistys. Yksi kolmesta Oulun yliopiston alueellisesta järjestöstä.
» Perustettu 30.10.2019. Ensimmäinen hallitus on yhdeksänhenkinen.
» Itäsuomalaisille tarkoitettu järjestö, joka pyrkii pitämään yllä perinteitä ja luomaan opiskelijoille yhteisön.
» Jäseniä on noin 30. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, joka kokee savo-karjalaisuuden omakseen.
» Tuleviksi tapahtumiksi on suunniteltu saunomista, leipomista ja bingoa sekä muuta rentoa illanviettoa.

Salla Marjakankaan pieni alkeiskurssi Savon murteeseen
Suomi – Savo-sanakirja

Laiskottaa – kehtuuttaa
Hauska – haaska
Hiljaa – iäneti
Järki – tolokku
Savolaiset lammasjuhlat – kilipailut

Iida Putkonen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Tiedeviestinnän maisteri ja glögin ympärivuotinen kuluttaja. Etsii revontulia, riippumattoja ja juuri oikeita sanoja.

Lue lisää: