Lääkis-tieteellinen vaalirenkaan Meeri Haataja, Tekniikan ja talouden vaalirenkaan Kati Hannila, Oulun Akateemisten Perussuomalaisten vaaliliiton Juha Karjalainen, Keskustaopiskelijoiden vaaliliiton Kimmo Mäkelä, Humanistien ja kasvatustieteilijöiden vaalirenkaan Muusa Jyrkinen, vaaliliitto Yksilön valinnan Antto Trög ja Solidaarinen vaalirenkaan Elmo Rautio.

Vaalipanelistit: edunvalvonta ylioppilaskunnan tärkein tehtävä

Teksti Minna Koivunen

Meneillään olevien edustajistovaalien ehdokkaita kuultiin tänään Linnanmaan kampuksen keskusaulassa. Oulun yliopiston ylioppilaskunnan (OYY) järjestämään paneeliin osallistuivat Lääkis-tieteellinen vaalirenkaan Meeri Haataja, Tekniikan ja talouden vaalirenkaan Kati Hannila, Oulun Akateemisten Perussuomalaisten vaaliliiton Juha Karjalainen, Keskustaopiskelijoiden vaaliliiton Kimmo Mäkelä, Humanistien ja kasvatustieteilijöiden vaalirenkaan Muusa Jyrkinen, Solidaarinen vaalirenkaan Elmo Rautio ja vaaliliitto Yksilön valinnan Antto Trög.

Kaikki ehdokkaat pitivät edunvalvontaa OYY:n tärkeimpänä tehtävänä. Meeri Haatajalle edunvalvonta tarkoittaa opiskelujen sujumista ja sitä, että opiskelijoiden perusedut ovat kunnossa. Samoin Antto Trög piti tärkeimpänä koulutuspoliittista edunvalvontaa. Kati Hannila peräänkuulutti työelämäedunvalvontaa, että se pitäisi saada kuntoon ja silloin opiskelijat saisivat jäsenmaksulle vastinetta.

Ylioppilaskunnan tuominen lähemmäs opiskelijoita on edustajistovaalien vakioaiheita. Paneelin vetäjä Vili Koistinen kysyi ehdokkailta, miten he edesauttaisivat tätä? HuKan Jyrkinen kertoi, että he ovat kasvatustieteellisessä tiedekunnassa jo tehneet tätä työtä, kun he pian loppuvalla kaudella toivat kasvatustietelijät edustajistoon ja tällä hetkellä fuksit ovat hyvin perillä siitä, että vaalit ovat käynnissä ja ovat jo äänestäneet. Jyrkinen ehdotti, että ainejärjestöjä voisi käyttää apuna tietoisuuden lisäämisessä.

Keskustan Mäkelä oli sitä mieltä, että ylioppilaskunnan pitäisi järjestää enemmän tapahtumia, joissa on poikkitieteellisyyttä ja edustajiston kokouksista pitäisi tiedottaa enemmän, jotta opiskelijat voisivat osallistua niihin. Perussuomalaisten Karjalainen ehdotti jalkautumista lukioihin ja ammattikouluihin, jotta tiedotustyötä tehtäisiin jo ennen yliopistoon tuloa.

TeTan Hannila nosti esiin fuksikasvatuksen. Hän kertoi omasta kokemuksestaan OYY:n hallituksessa tiedekuntakummina toimimisesta, että se on hyödyllistä. Hänestä edaattoritkin voisivat tehdä osansa tietoisuuden nostamisessa. Tieteellisten Haataja painotti sitä, että OYY:n edunvalvontatyötä pitäisi tuoda enemmän esille. Oulun vihreän vasemmiston Rautio pohti, tarvitseeko ylioppilaskunnan päästä lähemmäs opiskelijoita. Hänelle riittää, että hänen puoliaan pidetään.

Osa kysymyksistä käsiteltiin peukku ylös- peukku alas -menetelmällä. Lukukausimaksuja EU- ja  ETA-maiden ulkopuolelle kannattivat Trög ja Karjalainen. Kukaan panelisteista ei kannattanut lukukausimaksuja kaikille opiskelijoille. Ylioppilaskunta voi ottaa kantaa arvokysymyksiin Haataja, Jyrkinen ja Rautio. Hallintovaaleja pitä järjestää nykymuodossaan Mäkelän, Jyrkisen ja Raution mielestä. OYY:n tulee tehdä kehitysyhteistyötä Haatajan, Hannilan, Jyrkisen ja Raution mielestä. Opintotuen lainapainotteisuutta myönteisenä pitävä Karjalainen ja Mäkelä. Kaikki pitivät suomea oikeana kielenä edustajistolle.

Edustajistovaalien ennakkoäänestäminen on käynnissä parhaillaan sähköisesti osoitteessa https://vaalit.oyy.fi. Vaalit huipentuvat varsinaisena vaalipäivänä keskiviikkona 4. marraskuuta, jolloin voi äänestää sekä perinteisellä kirjekuorimenetelmällä että sähköisesti.

Julkaistu 2.11.2015

Minna Koivunen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja, joka pyrkii ymmärtämään maailmaa pala palalta, oppii joka päivä jotain uutta ja rakastaa uimista. Twitter: @koominna

Lue seuraavaksi

Oulun ylioppilaslehti etsii mainosmyyjiä freelance-sopimuksilla

Uutiset

12.5.2022

Vappuaaton kuvia ja tunnelmia: Perinteiset tapahtumat ilahduttivat opiskelijoita kahden vuoden tauon jälkeen

Petri Huttunen

Kulttuuri

5.5.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821