55 opintopistettä suorittaneiden osuus nousi Oulun yliopistossa puoleen opiskelijoista

Tasan 50 prosenttia Oulun yliopiston opiskelijoista kerrytti lukuvuonna 2016–2017 vähintään 55 opintopistettä. Oulun yliopiston mukaan se on on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Suomen yliopisto, joka on rikkonut 50 prosentin rajan 55 opintopistettä suorittaneiden osuudessa. Oulun yliopiston koulutusrehtorin Helka-Liisa Hentilän mukaan suoritus on seurausta pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta kehittämistyöstä. Yliopiston sijoitus 55 opintopistettä suorittaneiden osuudessa on ollut aiempina vuosina […]

Tasan 50 prosenttia Oulun yliopiston opiskelijoista kerrytti lukuvuonna 2016–2017 vähintään 55 opintopistettä.

Oulun yliopiston mukaan se on on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Suomen yliopisto, joka on rikkonut 50 prosentin rajan 55 opintopistettä suorittaneiden osuudessa.

Oulun yliopiston koulutusrehtorin Helka-Liisa Hentilän mukaan suoritus on seurausta pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta kehittämistyöstä.

Yliopiston sijoitus 55 opintopistettä suorittaneiden osuudessa on ollut aiempina vuosina kuudes, viides ja neljäs.

”Olemme kehittäneet rakenteita, joiden avulla tämä opintopistemäärä on lukuvuoden aikana ylipäänsä mahdollista suorittaa. Se on tarkoittanut kehittämistyötä esimerkiksi opetussuunnitelmissa ja lukujärjestyksissä. Olemme kehittäneet myös tukea ohjaukseen, esimerkiksi omaopettajatoiminnan kautta.”

Hentilä mainitsee yhtenä vaikuttavana asiana myös Pauli Väisäsen ideoiman Opintopistetalkoot-kampanjan. Kampanja on konkretisoinut 55 opintopisteen kerryttämisen hyötyjä opiskelijalle ja aktivoinut opiskelijoita ahkeroimaan yhteisen hyvän vuoksi.

Nyt jokainen 55 opintopistettä lukuvuoden aikana suorittanut Oulun yliopiston opiskelija saa yliopistolta kiitoskirjeen, haalarimerkin ja lounaslippuja kiitokseksi saavutuksestaan.

”On oikein, että tehdystä työstä voidaan palkita, ja tehdä sitä työtä myös näkyväksi. Ja näyttäisi siltä, että haalarimerkille on edelleen hyvin käyttöä”, Helka-Liisa Hentilä sanoo.

Yliopistolla on syytä iloita opintopisteiden terhakasta kertymisestä, sillä rahoitusmallin vuoksi opiskelijoiden opintotahti vaikuttaa korkeakoulun rahatilanteeseen. Vuoden 2017 alusta 10 prosenttia yliopistojen saamasta perusrahoituksesta tulee 55 opintopistettä tai enemmän suorittavien opiskelijoiden määrästä.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan koulutuspoliittinen asiantuntija Henna Määttä pitää uutista 55 opintopistettä suorittaneiden määrästä erinomaisena.

”Sijoituksen jatkuva parantuminen kertoo määrätietoisesta työstä opintojen sujuvuuden eteen. On hienoa nähdä, ettei 55 opintopistettä suorittaneiden osuutta nähty pelkästään määrällisenä mittarina, vaan asioihin on oikeasti tartuttu kehittävällä ja tarmokkaalla otteella. Lukumäärä kun ei voi nousta pelkästään opiskelijoiden toimesta, vaan kehittämistä tulee tapahtua nimenomaan yliopiston toiminnoissa. ”

Määtän mukaan suuri merkitys opintopisteiden ahkeraan kertymiseen on ollut myös opiskelijoiden oman tietoisuuden kasvamisella. Myös hän mainitsee Opintopistetalkoot-kampanjan.

”On ollut hienoa, että Oulussa on tartuttu opiskelijoiden antamiin ideoihin. Yliopiston uusi palautejärjestelmä voi tuoda uusia näkemyksiä siitä, miten opintopolkuja voisi sujuvoittaa entisestään. Vielä on kuitenkin parannettavaa esimerkiksi siinä, kuinka aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan.”

Myös Helka-Liisa Hentilän mukaan prosenttia voidaan vielä entisestään parantaa.

”50 prosenttia on jo hieno suoritus, mutta tavoite on saada sitä vielä suuremmaksi. Sataan prosenttiin on vielä matkaa!” hän naurahtaa.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: