Etkö halua viettää syyslomaviikkoa influenssan kourissa? Influenssarokote on tehokkain tapa torjua influenssa ja sitä suositellaan erityisesti riskiryhmille, mutta tautia vastaan voi suojautua myös kotikonstein. Ympäristöterveyden dosentin Tiina Ikäheimon neuvot taudin torjuntaan ovat selkeät: hyvä yleiskunto, lämpimät vaatteet ja käsien peseminen parantavat mahdollisuuksia välttää influenssa. Kuvituskuva.

Viikon 42 Tiedekysymys: Miksi influenssakausi iskee juuri talvella?

Yhtä varmasti kuin ensilumi, saapuu myös jokavuotinen influenssakausi. Mutta miksi influenssakausi tulee juuri alkutalvesta?

Tiedekysymys  | 

Teksti Sampo Marski

Räkä valuu ja lihaksia jomottaa. Jokavuotinen influenssa-aalto on monen opiskelijankin riesana. Influenssakauden huippu ajoittuu yleensä vuodenvaihteen tienoille, mutta mitkä asiat vaikuttavat influenssakauden alkamiseen? 

Viikon tiedekysymykseen vastauksen antaa ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta.

Ikäheimon mukaan influenssan niin sanottu kausivaihtelu on monen asian summa.

“Kylmän ja kuivan ilman hengittäminen luo ihmisen hengitysteihin otolliset olosuhteet virukselle”, Ikäheimo kertoo.

Ympäristötekijöiden lisäksi ilmojen kylmetessä ihmiset pakkaantuvat sisätiloihin, mikä edistää influenssan leviämistä. Myös ihmisen immuunijärjestelmän vuodenaikaisvaihtelulla voi olla merkitystä influenssan leviämisessä. Esimerkiksi valon vähenemisen myötä matalampi D-vitamiinipitoisuus voi olla yksi selittävä tekijä influenssan kausivaihtelulle.

“Näiden seikkojen merkityksestä tutkijat eivät kuitenkaan ole vielä päässeet yksimielisyyteen”, Ikäheimo muistuttaa.

Miten influenssakauteen tulisi valmistautua?

Influenssarokote on tehokkain tapa torjua influenssa ja sitä suositellaan erityisesti riskiryhmille, mutta tautia vastaan voi suojautua myös kotikonstein. Tiina Ikäheimon neuvot taudin torjuntaan ovat selkeät: hyvä yleiskunto, lämpimät vaatteet ja käsien peseminen parantavat mahdollisuuksia välttää influenssa.

“Ulkona ollessa erityisesti hengitysteiden suojaaminen kylmältä ilmalta on tärkeää”, Ikäheimo toteaa.

Villasukat ja pitkät kalsarit siis kaapista esille. Ajankohtaisen influenssatilanteen voi tarkistaa THL:n sivuilta.

 

Mitä olet aina halunnut tietää tieteestä? Onko olemassa tiedeaiheinen kysymys, johon et löydä vastausta? Vaivaako mieltäsi tiedepulma, jonka kysyminen saisi sinut tuntemaan itsesi tyhmäksi? Nyt voit esittää sinua aina askarruttaneen tiedeaiheisen kysymyksen Oulun ylioppilaslehdelle! Tiedeuutisten jengi ottaa selvää hassuimmista ja höpsöimmistäkin kysymyksistä. Lähetä siis mieltäsi kaihertava kysymys osoitteeseen tiedeuutiset.oyl@gmail.com. Vastaukset selviävät Tiedeuutisissa.

Julkaistu 19.10.2017

Sampo Marski

Kirjoittaja on tiedeviestinnän maisteriopiskelija, jolle tiede on asenne ennen kaikkea.

Lue seuraavaksi

Yhtä hyviä kuin – tyttöjen vertailu poikiin matemaattisissa taidoissa elää edelleen

Ilmiöt

17.6.2022

Hyvä uni loksauttaa päivän opit muistiin

Mitä tieteessä tapahtuu

13.6.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821