Aktiiviharrastajat tekevät havaintoja ensimmäisistä muuttajista, kun taas tavalliset ihmiset huomaavat muuttolintuja vasta, kun niitä on paljon. Esimerkiksi pääskyjen suuremmat joukot saapuvat yleensä toukokuun puolivälissä, kertoo eläinfysiologian professori Esa Hohtola. Kuvituskuva.

Viikon 16 Tiedekysymys: Kuu kiurusta kesään?

Tällä viikolla Tiedekysymyksessä voivotellaan kylmää säätä ja hämmästellään vanhan sanonnan lupausta kesästä, jonka muuttolinnut tuovat mukanaan.

Tiedekysymys  | 

Teksti Venla Tuohino

”Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään.” Näin kuuluu monien tuntema vanhan kansan viisaus. Mutta pitääkö viisaus paikkaansa vai osoittautuuko se tarkemmin asiaa tutkittaessa pelkäksi humpuukiksi?

Lintujärjestö Birdlife Suomen ylläpitämän tietokannan mukaan ensimmäiset kiuruhavainnot tehtiin tänä vuonna jo helmikuun puolella. Vaan eipä näytä kesä tulleen. Kalevassa puolestaan uutisoitiin, että terminen kevät on noin kaksi viikkoa myöhässä. Muuttolintuja tämä tieto ei ole pidättänyt tulemasta.

Oulun yliopiston eläinfysiologian professori Esa Hohtola on aktiivinen lintuharrastaja. Hän vahvistaa, että sanonnassa mainituista lintulajeista on tehty havaintoja jo Oulun seudulla.

”Oulun pursiseuran rannassa on västäräkkejä ja peippoja havaittu jo huhtikuun alusta. Ensimmäiset pääskyt tulevat yleensä vapun tienoilla”, Hohtola kertoo.

Homman juju on siinä, että ihmiset jakaantuvat lintubongauksessa kahteen kastiin: aktiiviharrastajiin ja tavallisiin tallaajiin.

Aktiiviharrastajat tekevät havaintoja ensimmäisistä muuttajista, kun taas tavalliset ihmiset huomaavat muuttolintuja vasta, kun niitä on paljon. Esimerkiksi pääskyjen suuremmat joukot saapuvat yleensä toukokuun puolivälissä, selventää Hohtola.

Myös silloin tavallinen suomalainen havahtuu kesään. Hohtolan mukaan aktiiviharrastaja tähyilee tuolloin jo eri siivekkäitä.

”Lintuharrastajan kannalta varmimpia kesän merkkejä ovat muun muassa lehto- ja pensaskerttu sekä harmaasieppo.”

 

Mitä olet aina halunnut tietää tieteestä? Onko olemassa tiedeaiheinen kysymys, johon et löydä vastausta? Vaivaako mieltäsi tiedepulma, jonka kysyminen saisi sinut tuntemaan itsesi tyhmäksi? Nyt voit esittää sinua aina askarruttaneen tiedeaiheisen kysymyksen Oulun ylioppilaslehdelle! Tiedeuutisten jengi ottaa selvää hassuimmista ja höpsöimmistäkin kysymyksistä. Lähetä siis mieltäsi kaihertava kysymys osoitteeseen tiedeuutiset.oyl@gmail.com. Vastaukset selviävät Tiedeuutisissa. 

Julkaistu 23.4.2017

Venla Tuohino

Tiedeviestinnän maisteriohjelman kasvatti, graduntekijä ja skeptikko.

Lue seuraavaksi

Yhtä hyviä kuin – tyttöjen vertailu poikiin matemaattisissa taidoissa elää edelleen

Ilmiöt

17.6.2022

Hyvä uni loksauttaa päivän opit muistiin

Mitä tieteessä tapahtuu

13.6.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821