Oulun ylioppilaslehti 2017.

Viikon 38 Tiedekysymys: Miksi ihmiset elävät mieluiten ryhmässä?

Tämän viikon Tiedekysymyksen kysyjää mietityttää, miksi ihmiset oikeastaan ryhmäytyvät ja liikkuvat ryhmissä.

TEKSTI Heli Paaso-Rantala

KUVAT Anni Hyypiö

Yliopiston käytävillä ja ravintoloissa liikkuu paljon suuria ryhmiä – selvä viesti siitä, että opiskelut ovat jälleen alkaneet. Yleensä opiskelijat löytävät tapaamistaan uusista ihmisistä ystäviä, joiden kanssa viettävät aikaa myös kampuksen ulkopuolella.

Mutta miksi ihminen ylipäänsä tarvitsee toisia ihmisiä lähelleen? Onko mikään pakko toimia ryhmissä, eikö yksin eläminen olisi oikeastaan helpompaa?

Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puurosen mukaan ihmiset ryhmäytyvät, koska se on ihmisyyden kannalta välttämätöntä.

”Ihminen ei ole ihminen kuulumatta ihmisryhmään”, Puuronen kertoo.

Puurosen mukaan ihmiset oppivat ryhmän jäseninä inhimillisen kulttuurin perusasiat, kuten yhteiskunnassa tärkeinä pidetyt arvot, normit ja perustavat käyttäytymismallit.  Ihmisten kanssakäyminen ryhmissä perustuu yhteisten merkitysten tuottamiseen ja ymmärtämiseen, eli kommunikaatioon.

”Ihmiset kommunikoivat eli tuottavat merkityksiä puheillaan, kirjoituksillaan, teoillaan ja esimerkiksi ilmeillään ja eleillään.”

Puuronen kertoo ihmisten elävän elämäänsä epävirallisissa ja virallisissa ryhmissä. Epäviralliset ryhmät koostuvat jäsenistä, jotka tuntevat toisensa, ja joiden toiminta ei perustu kirjoitettuihin sääntöihin.

”Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi perhe ja kaveripiiri. Viralliset ryhmät taas ovat sellaisia, joissa ihmiset eivät tunne kaikkia ryhmän jäseniä, ryhmillä voi olla virallisia sääntöjä. Tällaisia ovat muun muassa yliopisto, puolue ja kirkko.”

Erilaiset epäviralliset ja viralliset ryhmät täyttävät niin yksilöllisiä kuin yhteisöllisiäkin tarpeita, joista keskeinen tarve on oman olemassaolon jatkaminen. Lisäksi yhteisöt tarvitsevat yhteisiä arvoja ja sääntöjä sekä niiden noudattamista ja noudattamisen valvomista – esimerkiksi valtiolla, yliopistolla ja jopa ainejärjestöllä on omat sääntönsä, joita niiden jäsenet noudattavat.

 

Mitä olet aina halunnut tietää tieteestä? Onko olemassa tiedeaiheinen kysymys, johon et löydä vastausta? Vaivaako mieltäsi tiedepulma, jonka kysyminen saisi sinut tuntemaan itsesi tyhmäksi? Nyt voit esittää sinua aina askarruttaneen tiedeaiheisen kysymyksen Oulun ylioppilaslehdelle! Tiedeuutisten jengi ottaa selvää hassuimmista ja höpsöimmistäkin kysymyksistä. Lähetä siis mieltäsi kaihertava kysymys osoitteeseen tiedeuutiset.oyl@gmail.com. Vastaukset selviävät Tiedeuutisissa.

Heli Paaso-Rantala

Oulun yliopiston tiedeviestinnän opiskelija, joka ei aina pysy mukana maailman menossa.

Lue lisää: