IIK!! Kauhuelokuvayö tuo synkkään marraskuun yöhön lisää mustan  sävyjä — 12 tuntia kauhuelokuvaa raapii mustalla kynnellä oletettuja  sieluja 

Kuusi hiuksia nostattavaa elokuvaa, lyhytelokuvakilpailu, pelottava kauhuvisa ja jatkoklubi  epätodellisen kauhun kabinetissa. IIK!! Kauhuelokuvayö oheistapahtumineen hellii  synkkäsieluista tummanpuhuvaa väkeä pyhäinpäivän vastaisena yönä 4. marraskuuta  Elokuvateatteri Starissa. Myöhäisillasta aamupäivään kestävä monipuolinen kauhumaraton saa mustimmankin sydämen sykkimään. Yhden yön mittainen kauhujuhla järjestetään nyt toista kertaa Elokovateatteri Starissa. Perinteikäs, jo vuodesta 2002 järjestetty IIK!!-kauhuelokuvafestivaali joutui siirtymään Iin työväentalolta, koska se […]

TEKSTI Pete Huttunen

KUVAT Mari Kivioja

Kuusi hiuksia nostattavaa elokuvaa, lyhytelokuvakilpailu, pelottava kauhuvisa ja jatkoklubi  epätodellisen kauhun kabinetissa. IIK!! Kauhuelokuvayö oheistapahtumineen hellii  synkkäsieluista tummanpuhuvaa väkeä pyhäinpäivän vastaisena yönä 4. marraskuuta  Elokuvateatteri Starissa. Myöhäisillasta aamupäivään kestävä monipuolinen kauhumaraton saa mustimmankin sydämen sykkimään.

Yhden yön mittainen kauhujuhla järjestetään nyt toista kertaa Elokovateatteri Starissa. Perinteikäs, jo vuodesta 2002 järjestetty IIK!!-kauhuelokuvafestivaali joutui siirtymään Iin työväentalolta, koska se jostain jäätävästä syystä päätettiin jättää kylmilleen ilman vettä ja sähköä. 

Elokuvateatterissa ei voida järjestää juhlaa totutussa laajuudessa, mutta viime vuoden kokemus Starissa oli lämmin ja positiivinen. 

“Se ihan yllätti viime vuonna, miten kauhujuhla toimi elokuvateatterissa, joten päätettiin jatkaa Starissa tänäkin vuonna. Toki elokuvateatteri asettaa tiettyjä haasteita ja rajoitteita.” 

“Emme voi järjestää tapahtumaa niin isona kuin haluaisimme”, IIK!!n toiminnanjohtaja Inka  Koutaniemi valottaa. 

Koutaniemi kertoo, että viime vuonna väkeä oli nelisen sataa. Nyt ennakkoliput ovat lähteneet mukavasti liikkeelle, ja paikalle odotetaan vähintään yhtä paljon ihmisiä. 

“Vaikka elokuvateatteri on erilainen tunnelmaltaan ja mahdollisuuksiltaan kuin perinteikäs Iin työväentalo, Star on lähellä Oulun keskustaa ja sinne on helppo tulla. Paikalle pääsee helposti  pyörällä ja bussit kulkevat ihan viereen yömyöhäänkin”, Koutaniemi toteaa.

IIK!!n toiminnanjohtaja Inka Koutaniemi sanoo, että kauhujuhla toimii myös elokuvateatterissa. Kuva Mari Kivioja.

Kauhea ohjelmisto 

IIK!!n monipuolinen ohjelmisto koostuu perinteisesti harvinaisuuksista sekä mielenkiintoisimmista  uutuuksista.

Elokuvajuhlan aloittaa australialainen Sissy. Elokuvassa kauhukomediaan yhdistetään ajankohtaisia teemoja, kuten kiusaamista ja somen vaaroja. 

Sissyä kyllä suosittelen kaikille. Se on todella onnistunut kauhukomedia. Komedia on vaativa genre. Kun lajityyppiin yhdistetään vielä kauhu, asetelma on todella haastava.”

“Myös Henry: A Portrait of a Serial Killer, Part II:n alkukuvana esitettävä lyhytelokuva Mantra on ihan mahtava ranskalainen kauhulyhäri”, Koutaniemi kehuu. 

“Puolilta öin alkava The Breach, on kiinnostava. Uusi kanadalaiselokuva yhdistelee kosmista kauhua ja body horroria. Odotan myös aamulla kuudelta esitettävää pahoinvointielokuvatapausta Megalomaniac

Aamuyön tunteina nähdään harvinainen juuri 4K-restauroitu Dario Argenton giallo-kauhuklassikko 4 kärpästä harmaalla sametilla. Todelliset kauhuelokuvan harrastajat ovat paikalla.

Illan viimeinen tai aamun ensimmäinen elokuva on IIK!! n perinteiden mukaan hämmentävä pläjäys jotakin niin outoa, että harva edes tietää sellaista olevan olemassa. Taiwanilainen harvinaisuus Thrilling Bloody Sword on toimintaseikkailu, jossa ohjelmalehden kuvauksen mukaan “nähdään kyklooppeja, lentoliskoja, räpyläjalkaisia hämähäkkimiehiä ja puhuvia kanoja”.

Aamulla kahdeksalta koko yön valvonut väki alkaa olla hervottoman väsynyttä. Koutaniemi kertoo, että aamun näytöksiin tulee ihan uutta yleisöä, joten tunnelma salissa säilyy tiiviinä. 

“IIK!! n viimeinen elokuva sopii myös sellaisille, jotka eivät tykkää kauhusta. Ne eivät ole yleensä liian  pelottavia tai aiheuta painajaisia”, Koutaniemi suosittelee. 

Synkkää oheisohjelmaa

Koutaniemi mainitsee, että jos haluaa käydä välillä kuppilassa keräämässä energiaa kamalaan koitokseen, Tuisku pub on ihan vieressä auki 02.00 asti. Tuiskussa järjestetään myös Kauhuvisa perjantaina kello 19 alkaen. Karmivasta visasta voi voittaa lippuja IIK!!iin, ainutlaatuisia IIK!!-sukkia sekä baarin omia tuotteita. 

Päätösklubi järjestetään Kulttuurilaboratoriossa Pikisaaressa. “Sinne tulee vaikuttavia installaatioita, verhottuna eri huoneisiin ja omiin todellisuuksiin. Esiintyjinä ovat Ohmudog sekä DJ:t Otto August ja Higami.” 

“Ohmudog on tummanpuhuva olento, joka järjestää kummia liveperformansseja. Sen enempää en  kerro – se jää yllätykseksi ja lopulta katsojan päätettäväksi, mitä se on”, Koutaniemi sanoo arvoituksellisesti.

Kamalia lyhytelokuvia 

Perinteinen lyhytelokuvakilpailu palaa ohjelmistoon vuoden tauon jälkeen. 

“Viime vuonna, kun siirryimme Stariin ja keskityimme uudenlaisiin järjestelyihin, jätimme lyhytelokuvat pois. Tänä vuonna elokuvia lähetettiin esikarsintaan 16, joista puolet päätyi lopulliseen ohjelmistoon.” 

Lyhytelokuvien tasosta kysyttäessä, Koutaniemi pitää pienen tauon ja sanoo lopulta, että taso oli riittävä. Aina joukosta nousee esiin elokuvia, joista näkee heti voittajapotentiaalin. 

IIK!!llä on uskollinen yleisö, ja kokeneet pimeän polun kulkijat tietävät, että lyhäreiden taso vaihtelee ammattituotannoista suloisen huonoihin, häirityn mielen tuottamiin, audiovisuaalisiin kokemuksiin. 

Kisan tuomareina toimivat taiteilijat Oxi Koskelainen ja Katja Iljana. Myös yleisön suosikki palkitaan. 

Lyhytelokuvat pyörivät tauotta Star2 –salissa koko festivaalin ajan aamuun asti. Paikalle voi saapua ja sieltä lähteä milloin vain, ja näytöksiin on vapaa pääsy. 

Kaikki kauhulla mukaan 

Koutaniemi kertoo, että perinteinen kaksipäiväinen IIK!!-kauhujuhla on ollut koko ajan suunnitelmissa ja mielessä Iin työväentalolta lähdön jälkeen. 

“En osaa sanoa vielä ensi vuodesta. Sopivaa paikkaa ei ole vielä tiedossa, mutta emme sulje mitään pois. Yksi vaihtoehto olisi järjestää tapahtuma laajempana myös Oulussa.”

Inka Koutaniemi toivoo, että kaikki elokuvan ystävät löytävät Oulussa järjestettävän hirvittävän kauhujuhlan ja tulevat nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja elokuvista. 

IIK!! Kauhuelokuvayön tarkempi ohjelma ja aikataulu sekä ansiokkaat kuvaukset elokuvista kannattaa lukea IIK!!n sivuilta.

Pete Huttunen

Humanistiopiskelija ja ite tehty kulttuuritoimittaja. Harrastuksena pahennuksen herättäminen kaiken maailman kulttuuririennoissa. Juttuja olen tehnyt metallifestareista oopperaan. Tarinoiden toimivuutta testaan lukemalla niitä ääneen kissalle.

Lue lisää: