Oulun ylioppilaslehti 2018.

Viikon 4 Tiedekysymys: Kuinka paljon alkoholin vahvuudella on merkitystä terveyteen?

Tämän viikon kysyjä haluaa tietää, miten merkittävää on terveyden kannalta, pitäytyykö 4,7-prosenttisissa alkoholijuomissa vai valitseeko sittenkin vahvemman nelosoluen.

TEKSTI Heli Paaso-Rantala

KUVAT Heli Paaso-Rantala

Uusi alkoholilaki toi vahvemmat alkoholijuomat ruokakauppoihin vuoden alussa.

Mutta kuinka haitallista terveyden kannalta oikein on, juoko tavallisen kolmosoluen sijaan vahvempaa lonkeroa tai nelosolutta? 

Oulun yliopiston sisätautiopin professorin Markku Savolaisen mukaan terveyden kannalta myös prosentilla on merkitystä.

“Mitä enemmän alkoholia juodaan, sitä enemmän on haittavaikutuksia. Myös alkoholiprosentti vaikuttaa.”

Savolaisen mukaan yhä useampi henkilö ylittää riskirajat, jotka altistavat alkoholisairauksille. Käypä hoito -suosituksen mukaan miehillä riskiraja on 40 grammaa ja naisilla 20 grammaa säännöllisesti päivässä.

Lisäksi alkoholijuoman annoksen kasvulla on vaikutusta: 0, 33 litran keskiolutpullo tai vastaava pieni tölkki 4,7-prosenttista juomaa sisältää 11–12 grammaa alkoholia.

”Isommassa 0,5 litran tölkissä vahvempaa olutta on peräti 21,7 grammaa alkoholia – siis lähes kaksinkertainen määrä.”

Naisten riskiraja ylittyy silloin jo yhdellä annoksella, jolloin alkoholin suurkulutus altistaa monille sairauksille ja muille haitoille.

Savolainen mainitsee alkoholin terveyshaitoiksi maksakirroosin ja haimatulehduksen. Savolaisen mukaan maksakirroosin aiheuttaa yleensä useiden vuosien suurkulutus, mutta haimatulehdukselle sen sijaan ei ole selvää kynnysarvoa.

”Jo lyhytaikainenkin runsas kulutus saattaa laukaista hengenvaarallisen haimatulehduksen.”

Alkoholin suurkulutus lisää kuitenkin monia muitakin sairauksia, muun muassa tulehdussairauksia, kuten tuberkuloosia ja seksisairauksia, sillä alkoholi heikentää elimistön puolustuskykyä.

Alkoholisairauksien lisääntymisen lisäksi suuremmat alkoholiannokset vaikuttavat myös tapaturma-alttiuden kasvamiseen. Alkoholilla on vaikutusta myös autolla ajoon.

”Enää ei riitäkään kaksi tuntia yhden annoksen jälkeen niin kuin ennen, vaan isomman annoksen jälkeen veressä on alkoholia vielä 3–4 tunnin kuluttuakin.”

 

Mitä olet aina halunnut tietää tieteestä? Onko olemassa tiedeaiheinen kysymys, johon et löydä vastausta? Vaivaako mieltäsi tiedepulma, jonka kysyminen saisi sinut tuntemaan itsesi tyhmäksi? Nyt voit esittää sinua aina askarruttaneen tiedeaiheisen kysymyksen Oulun ylioppilaslehdelle! Tiedeuutisten jengi ottaa selvää hassuimmista ja höpsöimmistäkin kysymyksistä. Lähetä siis mieltäsi kaihertava kysymys osoitteeseen tiedeuutiset.oyl@gmail.com. Vastaukset selviävät Tiedeuutisissa.

Heli Paaso-Rantala

Oulun yliopiston tiedeviestinnän opiskelija, joka ei aina pysy mukana maailman menossa.

Lue lisää: