Oulun ylioppilaslehti 2017.

Viikon 12 Tiedekysymys: Voiko koiranpennulla olla identtistä kaksosta?

Tämän viikon Tiedekysymys selvittää, voiko koirapentueessa olla identtisiä kaksosia ja kuinka yleisiä ne ovat.

TEKSTI Heli Paaso-Rantala

KUVAT Heli Paaso-Rantala

Ihmiset voivat saada identtisiä kaksosia, eli lapsia, joilla on sama perimä. Lasten täytyy olla monotsygoottisia eli samanmunaisia ollakseen identtisiä kaksosia. Identtiset kaksoset ovat usein täysin samannäköiset eikä heitä ole helppo erottaa toisistaan. Perimään vaikuttavat kuitenkin ulkoiset muutokset, mistä johtuen esimerkiksi identtisten kaksosten sormenjäljet ovat erilaiset.

Jotkin eläinlajit voivat tiettävästi saada identtisiä kaksosia. Mutta miten on koirien laita? Esimerkiksi labradorinnoutajalla pennut saattavat olla hyvinkin identtisen näköisiä, mutta onko pentueessa todella kyse identtisistä kaksosista?

Oulun yliopiston genetiikan ja fysiologian yksikönjohtajan Jouni Aspin mukaan identtisiä kaksosia ei esiinny muilla kuin ihmisillä ja vyötiäisillä, jotka tuottavat identtisiä nelosia.

Monotsygoottisia kaksosia on raportoitu hevosilla, lehmillä, sioilla, kaniineilla ja hiirillä. Yleensä ottaen eläinlajien identtiset kaksoset ovat Aspin mukaan epätavallisia.

” Viime vuonna raportoitiin ensimmäisestä DNA:lla vahvistetusta tapauksesta myös koirilla. Koirapentueen identtiset kaksoset ovat siis hyvin harvinaisia”, Aspi toteaa.

Mistä sitten voi johtua, ettei koirilla esiinny identtisiä koiranpentuja, kuten muilla eläimillä tai ihmisillä?

” Voisi melkein kysyä, miksi ihmiset saavat identtisiä kaksosia. Ihmiset saavat enemmän kaksosia kuin muut eläinlajit, mutta syytä tähän ei tiedetä”, Aspi kertoo.

Aspin mukaan muilla eläinlajeilla toinen kaksonen yleensä abortoituu itsestään. Näin tapahtuu toisinaan myös ihmisillä.

Aspi arvelee ihmisten terveydenhuollon voivan olla yksi syy siihen, miksi ihmiset saavat kaksosia. Tavallista raskautta seurataan koko raskauden ajan säännöllisesti neuvola –ja lääkärikäynnein, mutta kaksosraskautta tarkkaillaan normaalia raskautta vielä enemmän.

” Mutta asiasta ei ole mitään lopullista varmuutta”, Aspi korostaa.

 

Mitä olet aina halunnut tietää tieteestä? Onko olemassa tiedeaiheinen kysymys, johon et löydä vastausta? Vaivaako mieltäsi tiedepulma, jonka kysyminen saisi sinut tuntemaan itsesi tyhmäksi? Nyt voit esittää sinua aina askarruttaneen tiedeaiheisen kysymyksen Oulun ylioppilaslehdelle! Tiedeuutisten jengi ottaa selvää hassuimmista ja höpsöimmistäkin kysymyksistä. Lähetä siis mieltäsi kaihertava kysymys osoitteeseen tiedeuutiset.oyl@gmail.com. Vastaukset selviävät Tiedeuutisissa. 

Heli Paaso-Rantala

Oulun yliopiston tiedeviestinnän opiskelija, joka ei aina pysy mukana maailman menossa.

Lue lisää: