Oulun ylioppilaslehti 2017.

Viikon 40 Tiedekysymys: Milloin ruska on kaikista kauneimmillaan?

Tämän viikon tiedekysyjä haluaa tietää, milloin ruska on parhaimmillaan ja milloin ruska on ohitse.

TEKSTI Heli Paaso-Rantala

KUVAT Anni Hyypiö

Syksyyn kuuluu oleellisesti ruska, jolloin koivujen ja muiden lehtipuiden lehdet muuttuvat vihreistä keltaisiksi tai punaisiksi, ja siitä pikku hiljaa ruskeiksi.

Milloin ruska on kaikista parhaimmillaan, ja miten pitkään ruska kestää?

Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan yliopistotutkija Kari Taulavuoren mukaan ruska johtuu lehtivihreän hajoamisesta. Eri puut saavuttavat ruskan eri aikaan: esimerkiksi koivunlehtien värjäytyminen vihreästä keltaiseksi kestää noin kahdesta kolmeen viikkoa. Myös puun eri osat saattavat vaihtaa väriä asteittain. Taulavuori kertoo lehtien voivan kellastua myös mosaiikkimaisen laikkuisesti, kuten ne ovat tänä syksynä tehneet.

Lisäksi viileä ja aurinkoinen sää on otollisin ruskan leviämiselle, jolloin se on myös näyttävämpi.

”On paljon puhuttu myytti, että pakkanen edesauttaisi ruskaantumista. Kumotaan se siis, sillä ei tule ruskaa pakkasella”, Taulavuori  huomauttaa.

Taulavuoren mukaan auringon valo hajottaa lehtivihreän ja viileässä säässä uutta vihreää ei synny entsyymitoimintojen hidastuttua ja lakattua. Taulavuori esittää toisenkin myytin kumoamista, jonka mukaan syksyn pimeys olisi ruskan takana.

Taulavuori lisää ruskan huipun vaihtelevan Metsäntutkimuslaitoksen pitkäaikaistietojen perusteella muutamia päiviä suuntaan ja toiseen säätekijöiden vuoksi. Ruska alkaa pohjoisessa etelää aiemmin.

”Joka vuosi ruskaa ei edes kunnolla tule, jos ruostesienet ehtivät ruskistaa lehdet ennen aikojaan. Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että ruska on parhaimmillaan kuivana, viileänä ja aurinkoisena syksynä.”

Milloin ruska sitten on ohi, eli lehdet ovat kuolleet?

Taulavuori kertoo lehtien olevan kuolleita silloin, kun niiden elintoiminta lakkaa pysyvästi. Toinen juttu hänen mukaansa on, kuoleeko lehti puussa vai maassa, sillä myrsky voi repiä henkitoreissaan olevan lehden puusta, ja silloin lehden exitus tapahtuu vasta maassa.

 

Mitä olet aina halunnut tietää tieteestä? Onko olemassa tiedeaiheinen kysymys, johon et löydä vastausta? Vaivaako mieltäsi tiedepulma, jonka kysyminen saisi sinut tuntemaan itsesi tyhmäksi? Nyt voit esittää sinua aina askarruttaneen tiedeaiheisen kysymyksen Oulun ylioppilaslehdelle! Tiedeuutisten jengi ottaa selvää hassuimmista ja höpsöimmistäkin kysymyksistä. Lähetä siis mieltäsi kaihertava kysymys osoitteeseen tiedeuutiset.oyl@gmail.com. Vastaukset selviävät Tiedeuutisissa.

 

Muokattu 6.10.2017 kello 12.25: Täsmennetty jutun otsikkoa. 

Heli Paaso-Rantala

Oulun yliopiston tiedeviestinnän opiskelija, joka ei aina pysy mukana maailman menossa.

Lue lisää: