Taas tapahtuu digikorttimarkkinoilla: Frank avasi palvelunsa kaikille opiskelijoille, ammattikorkeakouluopiskelijoita edustava SAMOK varautuu muutoksiin

Syyskuussa se tapahtui: Frank Students avasi verkkopalvelunsa kaikille Suomen opiskelijoille. Avoimuus tarkoittaa myös sitä, että digitaalisen opiskelijakortin saadakseen korkeakouluopiskelijan ei tarvitse enää kuulua järjestöön, jolla on sopimus Frankin kanssa. Frankin palvelun avautuminen on ollut tiedossa jo vuosien ajan. Muutos on herättänyt huolta siitä, miten opiskelijajärjestöjen jäsenhankinnalle tulevaisuudessa käy. Suomen opiskelijakuntien liiton (SAMOK) toiminnanjohtaja Armi Murto toteaa, että muutoksen mahdolliset vaikutukset tiedetään vasta myöhemmin syksyllä. "Toimintaympäristömuutos on pakottanut tekemään valtavaa kehittämistyötä, mutta kukaan ei ole heittänyt kirvestä kaivoon vaan pyritty pitämään positiivinen henki yllä – vaikkakin tämä on vakava asia."

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Hyypiö

In English

Opiskelijaetupalvelu Frank Students tiedotti maanantaina 16. syyskuuta Frank App -palvelun avautuneen kaikille Suomen opiskelijoille. Jokainen toisen ja korkea-asteen opiskelija voi siis rekisteröityä käyttämään palvelua päästäkseen käsiksi Frankin neuvottelemiin opiskelija-alennuksiin.

Avoimuus tarkoittaa myös sitä, että digitaalisen opiskelijakortin saadakseen opiskelijan ei tarvitse enää välttämättä kuulua opiskelijajärjestöön, jolla on sopimus Frankin kanssa. Frank voi varmistaa opiskelijuuden nyt joko yhteistyöjärjestöjen tai Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelun kautta.

Lähes kaikki Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat sekä Vaasan ja Oulun yliopistojen ylioppilaskunnat ovat päättäneet yhteistyönsä Frankin kanssa. Frankin opiskelijakortin ulkopuolella ovat olleet myös Tampereen korkeakoulut. Nyt Frank pystyy tarjoamaan ensimmäistä kertaa korttiaan myös tamperelaisille korkeakouluopiskelijoille.

Digikortti aluksi vain korkeakouluopiskelijoille

Digitaalista opiskelijakorttia koskeva muutos koskee toistaiseksi vain niiden yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoita, joiden opiskelijajärjestö ei tee yhteistyötä Frankin kanssa. Esimerkiksi toisen asteen opiskelijoiden tulee siis edelleen kuulua joko Suomen Lukiolaisten liittoon tai Suomen Ammattiin Opiskelevien Liittoon Frankin kortin saadakseen.

Frankin toimitusjohtajalla Tiia Lehtolalla on tälle ratkaisulle kaksi syytä. Ensinnäkin alaikäisten asiakkaiden kanssa tulee hänen mukaansa huomioida erilaisia asioita kuin täysi-ikäisten. Esimerkiksi kaikilla ei ole pankkitunnuksia, jotka uusi rekisteröitymisputki vaatii. Lisäksi Frank haluaa porrastaa isoa muutosta.

”Nyt selvitetään asiaa yhdessä liittojen kanssa, edetään sitten kun olemme valmiita. Viimeistään palvelun avautuessa myös järjestöön kuulumattomille toisen asteen opiskelijoille tulee Frankin palvelusta löytymään myös seuraava versio opiskelijajärjestöjen jäsenmyynnin integraatiosta, jolla tuemme edelleen opiskelijajärjestöjen jäsenhankintaa.”

Palvelu avautui viikolla 37. Lehtolan mukaan jo reilussa viikossa Frankin digikortin oli uutta rekisteröitymisputkea käyttäen ladannut yli tuhat uutta opiskelijaa. Iso osa uusista liittyneistä oli maan suurimpien ammattikorkeakoulujen opiskelijoita, Lehtola sanoo.

Hän iloitsee siitä, että käyttäjien joukossa on opiskelijoita kaikista korkeakouluista ympäri Suomen – siis myös niistä, joissa Frank-yhteistyö ei ole enää ollut voimassa.

”Ollaan iloisia siitä, että opiskelijat ovat löytäneet Frankin. Emme ole viestineet asiasta vielä erikseen muuten kuin ilmoittamalla sovelluspäivityksestä ja kertomalla asiasta omissa kanavissamme. Vaikuttaa siltä, että sana mahdollisuudesta käyttää Frankia on kiirinyt aika orgaanisesti opiskelijoiden keskuudessa”, Lehtola kuvailee.

Tiia Lehtolan mukaan Frank Appilla on tällä hetkellä noin 80 000 kuukausittaista käyttäjää. Hän on määrään tyytyväinen.

”Uskon, että aktiivisten käyttäjien kuukausittainen keskiarvo nousee 80 000:een, enkä näe syytä siihen, etteikö 100 000 voisi mennä rikki viimeistään ensi vuonna.”

Tieto avautumisesta jo vuonna 2016

Frankista enemmistön omistaa matkatoimisto Kilroy ja pienemmillä omistuksilla valtakunnalliset opiskelijajärjestöt Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), Suomen Lukiolaisten Liitto (SLL), Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK) ja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto (SAKKI).

Frank tiedotti digikortin avautumista koskevista suunnitelmista ensimmäisen kerran jo vuonna 2016. Jo silloin kerrottiin, että palvelu avautuisi ensin korkeakouluopiskelijoille. Oulun ylioppilaslehti kertoi 29. elokuuta julkaistussa jutussa, että palvelun avautuminen tapahtuisi mahdollisesti jo tämän syksyn puolella.

Frankin avautumista koskevalle muutokselle kerrotaan ylioppilaslehdille lähetetyssä tiedotteessa kaksi syytä: tavoite tehdä kaikkien opiskelijoiden elämästä parempaa sekä toimintaympäristön muutos. 

Opiskelijakorttimarkkinat ovat mullistuneet nopeasti, kun tieto opiskelijuudesta ei ole enää yksinoikeudella opiskelijajärjestöjen hallussa. 38 suomalaisen korkeakoulun, eli yhteensä 1,3 miljoonan tutkinto-opiskelijan tiedot löytyvät korkeakoulujen VIRTA-opintotietopalvelusta. Määrä sisältää aktiivisten opiskelijoiden lisäksi jo valmistuneiden opiskelijoiden tiedot: Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2018 Suomessa oli 153 400 yliopisto-opiskelijaa ja ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa noin 128 500 opiskelijaa. Tutkintoon johtavassa ammatillisessa koulutuksessa taas opiskeli 322 300 opiskelijaa ja lukiossa yhteensä 103 400 opiskelijaa.

Tieto Frankin digikortin avautumisesta herätti loppuvuonna 2016 huolta siitä, miten opiskelijajärjestöjen jäsenhankinnalle käy. Yliopisto-opiskelijan on nykylain mukaan kuuluttava ylioppilaskuntaan tutkintoa suorittaakseen, mutta toisen asteen opiskelijoilla ja ammattikorkeakouluopiskelijoilla tätä velvoitetta ei ole. Siksi opiskelijakortin tarjoaminen on ollut opiskelijakunnille tehokas jäsenhankinnan väline.

Kun opiskelijakortin saamiseksi ei tarvitakaan enää väliin järjestöä, miten käy jäsenhankinnalle?

Vuonna 2016 opiskelijajärjestöjen huolista kirjoittivat muun muassa Turun Sanomat (16.12.2016) ja Kaleva (15.12.2016).

Frankin tiedotteessa kolme opiskelijajärjestöä tosin vakuutti, että järjestö tuo liittyjälle kortin lisäksi paljon muutakin iloa.

“Opiskelijajärjestöön liittymisen asetelma tulee kääntymään Frankista riippumatta, kun opiskelijakortin voi tulevaisuudessa saada itselleen jo ennen järjestöön liittymistä. Yhteistyössä Frankin kanssa pystymme kuitenkin tekemään liittymisestä jatkossakin mahdollisimman helppoa ja houkuttelevaa. Tietenkin opiskelijajärjestön jäsenyydestä on jatkossakin myös paljon muuta iloa ja hyötyä kuin pelkkä kortti. Jos käyttäjähankinta sujuu hyvin, pystymme jatkossa kertomaan tämän viestin paljon nykyistä tehokkaammin niillekin opiskelijoille, joita emme olisi muuten tavoittaneet”, kommentoivat pääsihteerit Heikki Luoto Suomen Lukiolaisten Liitosta, Hanna Huumonen Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitosta sekä Eero Manninen Suomen ylioppilaskuntien liitosta.

Muutoksia tulossa, mutta millaisia?

Kommentoijien listasta puuttui yksi omistajajärjestö, ammattikorkeakouluopiskelijoita edustava SAMOK. Valtaosa ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnista on irtisanonut sopimuksensa Frankin kanssa, ja SAMOK itsekin on syksyllä 2018 liittokokouksessa syntyneen kannan mukaan ollut myymässä omistustaan Frankista. 

SAMOKin toiminnanjohtaja Armi Murto totesi, että omistusta ei ole vielä myyty. Se on silti edelleen tavoitteena, hän sanoo.

”Sitä kohti me pyrimme ottamaan askelia. Se on se päätös mikä on tehty, ja sitä pyrin parhaani mukaan toteuttamaan.”

Kesäkuussa SAMOKin toiminnanjohtajana aloittaneen Murron mukaan on harmillista, että ”yhteistyö ei ole onnistunut Frankin ja opiskelijakuntien välillä”.

”Meillä on ollut tiedossa, että erilaisia opiskelijakorttitarjontaan liittyviä asioita saattaa tapahtua ja opiskelijakunnat ovat valmistautuneet suuriin muutoksiin parhaansa mukaan. Tällä hetkellä toivon, että omistajuuden myyntitavoitteemme toteutuu mahdollisimman pian ja saamme saatettua päätökseen liittokokouksemme toiveen.”

Tarkoittaako Frankissa tapahtunut muutos isoa myllerrystä opiskelijakuntakenttään?

”Muutoksia se on ainakin tuonut tullessaan ja myös huolestuttanut. Toimintaympäristömuutos on pakottanut tekemään valtavaa kehittämistyötä, mutta kukaan ei ole heittänyt kirvestä kaivoon vaan pyritty pitämään positiivinen henki yllä – vaikkakin tämä on vakava asia”, Armi Murto muotoilee.

Murron mukaan on vaikeaa vielä tässä vaiheessa ennustaa, miten Frankin avautuminen vaikuttaa opiskelijakuntien toimintaan. Opiskelijakunnissa on pohdittu, viekö uudistus heiltä potentiaalisia jäseniä.

Toisaalta Murto arvioi, että opiskelijakunnat ovat nyt myös keskittyneet oman jäsentoimintansa kehittämiseen, laajentamiseen ja ”viestimään edunvalvontatyöstään ja mitä kaikkea tärkeää he tekevät ammattikorkeakouluopiskelijoiden eteen sen saralla”. Hänestä opiskelijakuntien kehittämistoiminta on ollut hienoa seurattavaa.

”He ovat löytäneet erilaisia ratkaisuja: on tiivistetty keskinäistä yhteistyötä, etsitty myös erilaisia vaihtoehtoja palveluntarjoajien kanssa, esimerkiksi opiskelijakorttien suhteen. On erinomaisesti valmistauduttu toimintaympäristömuutokseen keskittymällä siihen, mihin pitääkin: oman toiminnan kehittämiseen. Toisaalta huoli jäsenkadosta on aiheellinen, ja ymmärrän opiskelijakuntien huolen.”

Hänen mukaansa muutoksen mahdolliset vaikutukset tiedetään vasta myöhemmin syksyllä: ”On aina fiksua käydä läpi sitä, mitä vaikutuksia voi olla, ja miten toimia, jos vaikutuksia tulee. Tänä syksynä keskitytään siihen, että [opiskelijakunnat] rekrytoivat jäseniä ja mahdollisimman positiivisella hengellä. Sen jälkeen näemme onko heidän kehitystyönsä tuottanut hedelmää ja voimme arvioida, mitä tulisi muuttaa vielä jatkoa varten.”

Liitto katsoo eteenpäin

Tällä hetkellä Suomen 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijasta noin puolet kuuluu opiskelijakuntiin. Armi Murron mukaan järjestäytymisasteen kehitys on SAMOKin historiassa ollut nousujohteista.

”Vuosien varrella on ollut notkahduksia, mutta hienosti niitä on saatu käännettyä taas nousuun.”

Myös SAMOK seuraa opiskelijakuntien jäsenmäärän kehitystä. Murron mukaan liitto on juuri laatinut talousarvion ensi vuotta varten, ja osana sitä on arvioitu ensi vuodeksi notkahdusta jäsenmäärässä toimintaympäristössä tapahtuneiden muutosten vuoksi.

Talouden suunnittelua tehdään Armi Murron mukaan mahdollisimman realistisesti, perustuen opiskelijakunnilta tulleisiin jäsenkehityssignaaleihin.

”Katsotaan tästä huolimatta kuitenkin eteenpäin ja pyritään tarjoamaan jatkossakin parasta palvelua ja edunvalvonta- sekä vaikuttamistoimintaa ammattikorkeakouluopiskelijoille.”

Lue lisää opiskelijakorttimuutoksista: Korttien sota – suuri alennusooppera, Oliko opiskelijakorttia? – Opiskelijakorttikenttä elää murrosvaihetta, uusimpana tulokkaana digikorttia tarjoaa oululainen Tuudo, Oululaisille taas lisää vaihtoehtoja digikortille: OYY irtisanoi Frankin sopimuksen ja teki sopimuksen sähköisestä opiskelijakortista Pivon kanssa.

 

Jutun kuvituksessa käytetty Prettyconsin ja Good Waren ikoneita sivustolta flaticon.com.

 

Muokattu 18.10.2019 kello 8.57: Muokattu kohtaa VIRTA-tietopalvelun sisältämästä tietomäärästä, lisätty selventävä tieto siitä, että 1,3 miljoonaa ei muodostu vain nykyisistä korkeakouluopiskelijoista. Lisätty Tilastokeskuksen koulutustilastotietoja opiskelijamääristä korkeakouluissa ja toisella asteella. 

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: