Oulun ylioppilaslehti 2018.

Pelkkä opiskelu ei riitä – Maria Melnikova neuvoo olemaan aktiivinen yliopiston ulkopuolella

Maria Melnikova on oppinut asenteen, että pystyy tekemään melkein mitä tahansa, kun vain ryhtyy hommiin. Melnikova haaveili Oulun-opintojensa jälkeen lähtevänsä töihin Shanghaihin tai Hongkongiin, mutta toisin kävi.

Oli kiireinen kesäpäivä vuonna 2013.

Vapaaehtoistyöntekijä Maria Melnikova huolehti, että ensimmäisen Midnight Pitch Festin osallistujilla oli kaikki hyvin ja ohjelma eteni suunnitelmien mukaan.

Päälavan takahuoneessa häntä lähestyi Juha Ala-Mursula, BusinessOulun johtaja.

”Olin niin adrenaliinissa ja stressaantunut, että meinasin sanoa hänelle, etten ehdi nyt puhua. Vastailin kuitenkin, kun hän kysyi, kuka olen, mistä olen kotoisin ja mitä teen”, Melnikova muistelee.

Kun päivän hektisin osuus oli ohi, Ala-Mursula palasi juttusille.

”Hän jatkoi kysymyksiään ja uteli, missä näen itseni viiden vuoden päästä. Perinteisiä työhaastattelukysymyksiä siis. Hän sanoi, että he tarvitsevat BusinessOulussa minunkaltaistani tyyppiä.”

Takahuonekeskustelujen jälkeen Melnikova kävi virallisessa työhaastattelussa ja sai BusinessOulusta paikan kansainvälisten asioiden koordinaattorina vastuualueinaan Venäjä ja Itä-Eurooppa.

Työssään hän auttaa Oulun alueen yritysten vientiä ja koordinoi myös vastuualuemaidensa yritysten tuontia Ouluun. Melnikova organisoi kansainvälisten delegaatioiden vierailuja Oulussa ja kierrättää vieraita ympäri kaupunkia. Työhön kuuluu myös viestintää ja markkinointia sekä matkailun kehittämistä.

Pestiä ei aiemmin ollut olemassa, hän kertoo.

”Aloitin tyhjästä ja loin työnkuvani itse.”

 

Tärkeät käytännön opit

Kun Maria Melnikova aloitti kansainvälisen liiketoiminnan tutkinto-opiskelijana Oulun yliopistossa vuonna 2010, englanninkielistä järjestötoimintaa oli vain Erasmus-vaihto-opiskelijoille – ja meno oli pääasiassa kosteaa.

Melnikova opiskelukavereineen päätti perustaa NISO-järjestön, joka tarjoaa vapaa-ajan toimintaa kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille.

”Halusimme, että toiminta on hyödyllistä. Oli urheilua, kalastusretkiä, melkein mitä tahansa harrastuksia paitsi juhlimista”, Melnikova kuvailee.

Hän osallistui innokkaasti kaikenlaisiin seminaareihin ja tapahtumiin, joita yliopistolla oli.

Melnikova hyppäsi mukaan myös AIESECin vapaaehtoistoimintaan ja opiskelijoiden yrittäjyysyhteisö OuluSES:iin, joka tunnetaan nykyisin nimellä OuluES.

AIESECin varapuheenjohtajana hän vastasi monenlaisista tapahtumista, esimerkiksi Saalastinsalissa pidetyn kansainvälisen konferenssin toteuttamisesta.

”Järjestöissä opin asenteen, että osaan tehdä mitä tahansa, jos vain ryhdyn hommiin. Aina tuli ongelmia, oli kiirettä ja konflikteja. Nyt tiedän, miten vaikeissa tilanteissa kannattaa toimia”, Melnikova analysoi.

 

Eläimistä ihmisiin

Neuvostoliitossa syntynyt Maria Melnikova ehti lapsena ja nuorena asua useassa eri maassa. Suurimman osan elämästään hän on viettänyt Moskovassa.

Lukioiässä Melnikova haaveili eläinlääkärin ammatista.

”Luin kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa. Vanhempani kuitenkin vastustivat eläinlääkärisuunnitelmiani. Edelleen ajattelen, että eläinlääkäreiden työ on hienoa, kun he saavat auttaa kaikenlaisia eläimiä”, sanoo Melnikova, joka omassa työssään päätyikin auttamaan ihmisiä.

Venäjällä Melnikova haki opiskelemaan maantiedettä ja taloustiedettä Moskovan valtionyliopistoon.

Kansainvälinen liiketoiminta alkoi kiinnostaa entistä enemmän.

Vuosi valmistumisensa jälkeen kesällä 2009 hän kiersi Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa opiskelijoiden kesäkurssien tuutorina.

Pohjoismainen koulutusjärjestelmä teki vaikutuksen Melnikovaan.

”Opiskelutyyli vaikutti käytännönläheisemmältä kuin Venäjällä. Siellä painotettiin teoriaa”, hän vertaa.

Melnikova haki yliopistoihin Ruotsiin ja Suomeen opiskelemaan kansainvälistä liiketoimintaa. Hyväksymiskirje saapui Tukholmasta ja Oulusta, joista jälkimmäisen Melnikova valitsi.

Suomen-opintojen aikana hän kävi Vietnamissa työjakson ja Yhdysvalloissa vaihto-opiskelemassa.

”Kun palasin Ouluun, menin mukaan OuluSES:iin ja tapasin nykyisen avomieheni.”

Oulu alkoi tuntua hyvältä paikalta asettua.

 

Ulos mukavuuskuplasta

Maria Melnikova sanoo, ettei hän ole joutunut hakemaan töitä. Omalla asenteellaan ja ahkeruudellaan hän on saanut työnantajat kiinnostumaan itsestään.

Kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille Melnikova antaa kokemuksiinsa perustuvia vinkkejä.

”Kulttuurišokkia ei pidä pelätä, vaan tulee mennä rohkeasti oman kuplan ulkopuolelle. On harmillista, että monet kansainväliset opiskelijat jumahtavat yliopistolle ja saattavat viettää aikaa vain omasta maastaan tulevien opiskelijoiden kanssa.”

Jos opintojen loppuvaiheessa tuleekin tunne, että haluaisi jäädä Suomeen, saattaa olla liian myöhäistä, Melnikova varoittaa.

”Ellei ole kokemusta paikallisesta työkulttuurista eikä tunne ihmisiä, on vaikea vakuuttaa työnantaja siitä, että olisi osaava tyyppi palkattavaksi.”

Melnikovalla on nyt Oulussa täysipäiväinen työ ja elämä tuntuu mukavalta. Hän ei ainakaan näillä näkymin suunnittele lähtöä muualle.

”Tällä hetkellä olen tyytyväinen, että työni on sekä haastavaa että henkisesti palkitsevaa. Elämänrytmi Oulussa sopii minulle.”

 

Kuka?

Maria Melnikova.

>> Työskentelee kansainvälisten asioiden koordinaattorina BusinessOulussa vastuualueinaan Venäjä ja Itä-Eurooppa.

>> Valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Oulun yliopistosta 2015 pääaineenaan kansainvälinen liiketoiminta. Pro gradu -työ käsitteli älykkäitä ja luovia kaupunkeja.

>> Aiempi tutkinto Moskovan valtionyliopistosta, jossa opiskeli maantiedettä ja taloustiedettä.

>> Yliopisto-opinnoissa Oulussa parasta oli vapaus suunnitella omat aikataulut, opintojen suunta ja se, kuinka paljon halusi opiskella.

>> Haastavinta opiskelussa olivat aluksi ryhmätyöt. ”Introverttinä ihmisenä tykkään työskennellä itsenäisesti. Tulen toimeen muiden kanssa, mutta yksin työskennellessäni saan varmistaa työnlaadun. Totuin kuitenkin ryhmätyöskentelyyn.”

>> Ensimmäinen oman alan työ oli Melnikovan perheyrityksessä, joka tekee energiantuotannon ratkaisuja.

>> Unelmoi, että saa jatkossakin työssään auttaa ihmisiä ja toisaalta myös työskennellä itsenäisesti.

Sanna Häyrynen

Tiedeviestinnän maisteri, joka tykkää kuunnella, kun asiantuntija puhuu. Twitter: @sannahayrynen

Lue lisää: