Oulun ylioppilaslehti 2018.

Viikonloppuna Oulun yliopistolla ratkotaan ryhmissä haasteita – Science Hack Day järjestetään Oulun FabLabissa ensimmäistä kertaa

FabLabissa järjestettävään viikonloppuun ovat tervetulleita kaikki aiheesta innostuneet. Osallistujalta ei vaadita tekniikan alan koulutusta eikä aiempaa kokemusta digitaalisesta valmistamisesta. "Riittää, että on ylipäänsä kiinnostunut elämää parantavien hackien kehittelemisestä", laboratoriojohtaja Jani Ylioja summaa.

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Hyypiö

Pyöriikö päässäsi villi idea, joka etsii toteutuskanavaa? Haluatko haastaa itsesi ratkaisemaan mitä mielikuvituksellisimpia ongelmia?

Viikonloppuna tähän on Oulussa oiva mahdollisuus, sillä Linnanmaan kampuksella sijaitsevassa FabLabissa järjestetään ensimmäistä kertaa Open Science Hack Day.

Tapahtuman ideana on koota kahdeksi päiväksi joukko tieteestä innostuneita, kuunnella, millaisia haasteita he pitchaavat, ja katsoa, millaisia ratkaisuja he niihin kehittelevät digitaalisen valmistuksen keinoin.

Science Hack Day -tapahtumia on järjestetty vuodesta 2010 lähes viidessäkymmenessä eri kaupungissa. Tänä vuonna tapahtumia järjestetään Oulun lisäksi muun muassa Liettuan Vilnassa (10.–11. helmikuuta) ja Australian Brisbanessa (17.–18. maaliskuuta).

Maasta tai mantereesta riippumatta kaikkia Science Hack Day -tapahtumia yhdistää sama missio: uusien ratkaisujen luominen tieteen keinoilla.

Oulun FabLabin laboratoriojohtaja Jani Ylioja kertoo saaneensa kipinän tapahtuman järjestämiseen ollessaan opiskelijoiden kanssa vierailulla Ranskassa Brestin kaupungissa vuonna 2016.

Brestin Science Hack Day teki suomalaisvieraisiin suuren vaikutuksen.

”Heillä oli tällainen tapahtuma, jossa kuka tahansa sai tulla pitchaamaan haluamaansa haastetta, ja jury valitsi toteutettavat aiheet. Ihmiset saivat itse valita ryhmänsä, jossa alkoivat toteuttaa ratkaisuja haasteisiin. Opiskelijat innostuivat tästä konseptista niin kovasti, että lupautuivat auttamaan tapahtuman järjestämiseen myös Oulussa.”

FabLabissa järjestettävään viikonloppuun ovat tervetulleita kaikki aiheesta innostuneet. Osallistujilta ei vaadita alan koulutusta tai aiempaa kokemusta digitaalisesta valmistamisesta.

Siihen viittaa myös Oulun tapahtuman nimestä löytyvä adjektiivikin: tapahtuma on avoin kaikille.

Muutenkaan meininki ei ole Yliojan mukaan erityisen tiukkapipoista tai ryppyotsaista.

”Riittää, että on ylipäänsä kiinnostunut elämää parantavien hackien kehittelemisestä”, Ylioja toteaa.

 

Kuinka syntyy saasteeton ja vaaraton mellakka?

Mutta jotta olisi jotain, jota FabLabin 3D-printterillä luoda, on ensin oltava hyvä idea. Millaista maailmassa olevaa ongelmaa tulisi ryhtyä joukolla ratkaisemaan?

Oulun kaksipäiväinen Open Science Hack Day käynnistyykin lauantaiaamuna 13.1. haasteiden esittelyillä.

Osallistujat voivat esittää toteutettavaksi itse keksimiään haasteita. Vauhtia ideointiin voi saada järjestäjien tarjoamista esimerkeistä, joita ovat muun muassa digitaalisen valmistuksen avulla rakennettavat kestävät ja vastuulliset kaupungit, käsityötaidot ja digitaalinen valmistus sekä science fiction.

Yliojan mukaan nämä tehtävät ovat kuitenkin ”vain mindteasereita”, sillä osallistujat voivat vapaasti ehdottaa mitä mielikuvituksellisimpiakin ideoita.

”Esimerkiksi Ranskan tapahtumassa yhtenä pitchauksena oli saasteettoman ja vaarattoman mellakan toteuttaminen. Aihepiiri on siis todella vapaa.”

Tapahtuman jury valitsee kaikkien pitchauksien joukosta ne ehdotukset, joita osallistujat alkavat ryhmissä toteuttaa. Kukin osallistuja saa sitten mennä haluamaansa ryhmään, mikä aihe nyt kutakin kiinnostaa.

Ryhmät saavat käyttää luomiensa ratkaisujen prototyyppien luomiseen FabLabin kalustoa, kuten laserleikkuria, 3D-tulostimia, elektroniikkalaitteiden rakennuspisteitä sekä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja.

”Kaikkea, mitä löytyy, saa käyttää”, Ylioja summaa.

Ryhmien työskentelyä tukevat ekspertit, tämän viikon Oulussa vierailulla olevat Pohjoismaiden FabLabin managerit, FabLab Oulun työntekijät ja vakiokävijät.

Tapahtuman päätteeksi sunnuntai-iltana ryhmien luomat prototyypit esitellään vielä kansainväliselle tuomaristolle. Parhaat tuotokset myös palkitaan.

Osallistumisen ilon lisäksi viikonloppu voi tuottaa näkyvyyttä elokuvassa: viikonloppuun osallistuu myös Mutant Koala Pictures -tuotantoyhtiö, joten luomuksilla on mahdollisuus päästä rekvisiitaksi tieteiselokuvaan.

 

Open Science Hack Day järjestetään Oulussa 13.–14.1. Tapahtumapaikkana ovat Linnanmaan kampuksella Tellus Innovation Arena ja FabLab Oulu. Tilaisuuden järjestävät FabLab Oulu ja Oulun yliopiston Jokapaikan tietotekniikka –tutkimusyksikkö.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: