Lukitun näytön arvon ymmärtää vasta liian myöhään

Janne Hakkaraisen mukaan tietoturvalla ja terveydellä on jotain yhteistä: niitä ymmärtää arvostaa vasta silloin, kun ne on menetetty.

Työni ylioppilaskunnan viestintäasiantuntijana noudattaa julkisessa työssä tuttua lainalaisuutta: kun onnistun työssäni, kukaan ei yleensä kiinnitä asiaan huomiota. Kun epäonnistun, kaikki huomaavat sen varmasti.

Tästä syystä käytän paljon aikaa ja vaivaa viestinnän suunnitteluun ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Kevään aikana sain vastuulleni huolehtia, että ylioppilaskunnan toiminnot ja käytännöt ovat EU:n uuden tietosuoja-asetuksen mukaisia.

Työnkuvaani on jo aiemmin kuulunut huolehtia ylioppilaskunnan tietoturvasta, mutta tietosuoja-asetukseen perehtyminen on syventänyt ymmärrystäni siitä, miksi tietoturva on syytä ottaa vakavasti.

Samasta syystä olen alkanut havaita asioita, joihin en ole ennen kiinnittänyt huomiota.

 

Eräs havainnoistani on ollut, että moni opiskelija jättää tietokoneensa kirjastoon tai muulle yleiselle paikalle ruokataukonsa ajaksi – vartioimatta. Tähän sisältyy toki ilmiselvä riski menettää tietokone varkaalle, mutta olen huomannut, että kaikki eivät edes kirjaudu tietokoneiltaan ulos ruokatauon ajaksi. Voi olla, että kaikilla ei ole minkäänlaista salasanaa tai pääsykoodia tietokoneelleen.

Jos näiden tietokoneiden selaimiin on tallennettu omistajan sähköpostitilin salasana, saattaa menettää tietokoneensa lisäksi enemmän kuin arvaakaan. Useimmilla meistä on sähköpostitileillään paljon arkaluonteista ja henkilökohtaista tietoa, jonka kautta saa pääsyn ihmisen koko elämään. Esimerkiksi sosiaaliturvatunnuksella pystyy aiheuttamaan kaikenlaista kiusaa, vahinkoa tai jäynää.

Mikäli olet tallentanut selaimeesi sähköpostitunnusten lisäksi Oulun yliopiston OSAT-järjestelmän käyttäjätunnuksen ja salasanan, voi sen kautta luopua opiskeluoikeudesta.

Jos sinulla ei ole vielä salasanaa tai pääsykoodia tietokoneessasi, sellainen kannattaa laittaa viimeistään nyt. Sama koskee myös puhelimia: vaikka harva jättää puhelintaan lounastauon ajaksi kirjastoon tai muihin yleisiin tiloihin, sen voi unohtaa sinne.

Jos esimerkiksi sähköpostipalvelusi tarjoaa mahdollisuuden kaksivaiheiseen tunnistamiseen, suosittelen sen käyttämistä. Se suojaa tiliäsi ja identiteettiäsi myös silloin, kun kirjautumistietosi ovat vuotaneet.

 

Organisaatioiden kannalta huolimaton tietoturva voi johtaa moniin kiusallisiin tilanteisiin.

Viestintäsiantuntijana minua huolestuttaa ajatus, että jonkun ylioppilaskunnan luottamushenkilön tai työntekijän puhelin unohtuisi jonnekin, eikä laitteessa olisi minkäänlaista pääsykoodia tai salasanaa. Tällöin puhelimella olisi mahdollisuus tehdä hullunkurisia päivityksiä ylioppilaskunnan sosiaalisen median kanaviin tai lähettää yliopiston johdolle solvauksia oyy.fi -loppuisesta sähköpostiosoitteesta.

Tietoturvalla ja terveydellä on jotain yhteistä: niitä ymmärtää arvostaa vasta silloin, kun ne on menetetty.

Janne Hakkarainen

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan entinen viestintäasiantuntija, jonka mielestä kaikkien tasa-arvoinen kohtelu on kaikkien etu. Twitter: @jannehak

Lue lisää: