Oulun ylioppilaslehti 2017.

Kesä tyhjensi kampuksen, mutta vain hetkeksi

Hiljaisilla käytävillä kaikuvia askeleita, kesäkursseja, graduntekijöitä, tulevaa lukuvuotta suunnittelevia koulutussuunnittelijoita — vaikka kesä viekin suurimman osan opiskelijoista työelämään, kampuksen elämä ei tyystin tyssää kesäkuukausiksikaan.

TEKSTI Katariina Halonen

KUVAT Anni Hyypiö

Eräänä tiistaina Aavassa lounaalla ei kuule sanaakaan suomea.

Sen sijaan kuulen ympärilläni puhuttavan ainakin espanjaa, ranskaa, englantia eri aksenteilla, vieressä taidetaan puhua kiinaa. Salin reunalta raikaa vähän väliä iloinen naurunremakka, englanti ja espanja soljuvat sulassa sovussa iloisen joukon keskustelussa. Useilla ruokailijoilla roikkuu kaulassa henkilökortti, ovat siis yliopiston henkilökuntaa.

Ruokaa ei tarvitse jonottaa, sen kun astelee suoraan linjastolle. Myös istumapaikan, jopa oman pöydän, pystyy aivan vapaasti valitsemaan: ei tarvitse kuin päättää haluaako ulos auringonpaisteeseen vai sittenkin vielä sisälle. Erityisen ilahduttavaa: ei vessajonoja!

Ja ajatella, bussipysäkiltä mahtuu heti ensimmäiseen bussiin, joka kohdalle osuu eikä tarvita edes kyynärpäätaktiikkaa. Jatkuva hälinä ja melu käytävillä on kadonnut. Voit jopa kuulla askeltesi tömähdykset käytävillä, ainakin kulkiessasi yliopiston läpi iltaluentojen jälkeen.

Kaikki nämä merkit kertoivatkin toukokuun olevan jo pitkällä.

Toukokuun hämmentävästä rauhallisuudesta voisi luulla yliopiston tyhjenevän kokonaan kesäksi. Suuri osa suomalaisista opiskelijoista tosiaan aloittaa kesätyöt jo toukokuun puolella. Onko opetushenkilökunnallakaan tekemistä kun opiskelijat ovat poissa?

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Kesäkuisena torstaina 2T-bussipysäkille saa kävellä rauhassa. Bussit kulkevat kesälläkin, tosin kesäaikataulussa elokuun 9. päivään asti.

 

Kiinnostaisiko kesä kiinan kielen parissa?

Itse asiassa kesällä yliopistolla on jopa yllättävän paljon vipinää.

Tiedekunnissa tehdään kesällä ahkerasti töitä opiskelijavalintojen kanssa. Kesäkuussa yliopistolla on ollut useita kansainvälisiäkin tapahtumia, kuten EUCNC2017-konferenssi, jossa esiteltiin 5G:n viimeisimpiä kehityslinjoja ja tutkimustuloksia, ja Oulu 5GFWD Hackathon, jossa koodarit ja yritykset ratkoivat todellisia kehityshaasteita, sekä optiikan ja fotoniikan kesäkoulu.

Tarjontaa on tietenkin laajasti myös yliopiston omille opiskelijoille.

Tänä kesänä Oulun yliopistossa opintoja voi suorittaa humanistisilla ja yhteiskuntatieteellisillä aloilla, kasvatustieteissä, kauppa-, hallinto- ja oikeustieteissä sekä luonnontieteissä, lääketieteellisessä ja tekniikan alalla kuin myös terveys- ja hyvinvointialalla ja tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen opinnoissa.

Jos näistä ei löytynyt mieleistä, vaihtoehtoina ovat vielä yliopiston kirjaston ja kesäyliopiston tarjoamat kesäopinnot.   

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistosta kerrotaan, että opiskelijamäärät ovat viime vuonna kasvaneet samoin kuin parina aikaisempanakin vuonna. Kasvua ovat tuoneet erityisesti yliopiston tutkinto-opiskelijat, jotka voivat suorittaa kesäyliopiston opintoja ilmaiseksi.

Perinteisiä kesäyliopistossa suoritettavia opintoja ovat erilaiset kielikurssit, tänäkin vuonna tarjolla on muun muassa italiaa, viroa, koreaa, kiinaa ja arabiaa. Valikoimasta löytyy toki tutkintoihinkin kuuluvia kielikursseja, kuten ruotsia ja englantia.

Suosittuja ovat myös perusopintokokonaisuudet, kuten kasvatustieteen ja psykologian perusopinnot. Tänä kesänä järjestetään tauon jälkeen kirjallisuuden aineopintokokonaisuus, jonka kesäsuoritus vauhdittaa opintoja 35 opintopisteen verran. Lukuvuoden aikana sen ajan voikin käyttää jo seuraaviin kursseihin.   

Yliopiston kirjasto tarjoaa kesä- ja elokuussa tiedonhaunkursseja yliopiston tutkinto-opiskelijoille. Tiedekirjasto Pegasus on auki koko kesän, joskin hieman lyhennetyin aukioloajoin erityisesti heinäkuussa. Kontinkankaan lääketieteen kirjasto on kesä- ja elokuussa auki lyhennetyillä aukioloajoilla jaheinäkuussa kokonaan kiinni. 

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Yleensä hektisessä Telluksessa on kesällä mukavasti tilaa. Tilantuntua lisää Fazer Amican Tellus Cafén purkaminen. Kahvia saa taas syksyllä, sillä Tellukseen tulee Juvenes-Yhtiöiden uusi kahvila.

 

Kesällä ehtii kirjoittaa

Humanistisen tiedekunnan kesäopinnot tarkoittavat tiedekunnan kesätenttejä ja oppiaineen henkilökunnan kanssa erikseen sovittavia kesäesseitä, kertoo tiedekunnan koulutuspäällikkö Oili Sievola. Kesä- ja elokuun tentteihin on tänä vuonna ilmoittautunut useampi sata opiskelijaa, mikä on samaa luokkaa kuin aikaisempinakin vuosina.

Suomen oppiaineesta yliopistonlehtori Maija Saviniemi kertoi, että kevätlukukauden päättymisen jälkeen on aikaa niille työtehtäville, joita ei ehdi täysin hoitaa opetuksen lomassa. Niihin kuuluu muun muassa yhteisartikkelin kirjoittaminen.

Toisaalta vielä kesäkuussa on saanut antaa suoritusmerkintöjä niille opiskelijoille, jotka ovat palauttaneet puuttuvia tehtäviään. Joidenkin opiskelijoiden kanssa oli sovittuja opinnäytetöiden ohjauspalavereja vielä juhannusviikollekin, jolloin on lisäksi muutama muukin kokous.

Tulevaa humanistisen tiedekunnan muuttoa silmällä pitäen hänellä on tavoitteena ehtiä vielä käydä työhuoneen kaappeja läpi ennen lomalle jäämistä, onpa työpöydällä vielä pino muistilappuja erinäisistä hoidettavista pikkuasioista. Elokuussa odottaa seuraavan lukuvuoden opetuksen suunnittelu ja seuraavan yhteisartikkelin kirjoittamisen aloitus.

Oulun kauppakorkeakoulusta kerrotaan, että heillä on perinteiset kesätentit kesä- ja elokuussa, molempina kaksi tenttipäivää. Kesäkuun tentteihin oli ilmoittautuneita yhteensä noin 470, elokuun tentteihin ilmoittautuminen oli haastatteluhetkellä vielä käynnissä. Lisäksi tarjolla on verkkokurssi vastuullisesta liiketoiminnasta.

Tiedekunnan henkilökunnan kesään kuuluu lukuvuoden viimeisiä kokouksia, tutkimusseminaareja ja konferensseja. Elokuussa alkaa seuraavan lukuvuoden valmistelu. Myös tutkimustyö ja artikkelien kirjoittaminen kuuluvat kesään.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Tarvitsetko yhtä (tai kenties kahtakymmentä) kansiota? Niitä on vapaasti jaossa kymmenittäin ympäri Linnanmaata.

 

Tulevat lääkärit tekevät kesällä töitä

Arkkitehtuurin tiedekunnasta osastosihteeri Sirpa Leiviskä kertoo, että heillä opiskelijat suorittavat kesällä opintoja pääasiassa muilla tavoin kuin tenttimällä.

Kesällä opinnot sisältävät erilaisia tehtäviä ja lähiopetuspäiviä. Lisäksi opiskelijat voivat suorittaa kandi- ja maisterivaiheen harjoitteluja. Kaikkiaan tarjolla on seitsemän erilaista kokonaisuutta kolme erilaista harjoittelua mukaan lukien. Tarkkoja opiskelijamääriä ei ollut haastatteluhetkellä vielä tiedossa.

Lääketieteen tiedekunnan koulutuspäällikkö Minna Hallia huomauttaa, että heidän opiskelijoista suurin osa on kesällä töissä.

Neljännen vuosikurssin jälkeen lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat saavat työoikeudet, jolloin he voivat työskennellä ohjatusti terveyskeskuksissa. Viidennen vuosikurssin jälkeen opiskelijat voivat jo tehdä viransijaisuuksia terveyskeskuksissa. Myös muu kesällä tehty työ voidaan mahdollisuuksien mukaan sisällyttää opintoihin, mitä voivat hyödyntää aikaisempien vuosikurssien opiskelijat. Kesällä on lisäksi mahdollista työstää syventävien opintojen tutkielmaa.

Lääketieteen tiedekunnassa kesätenttejä on tarjolla yhtenä päivänä kesäkuussa ja yhtenä elokuussa. Lähinnä ne ovat uusintatenttejä, joihin on ilmoittautunut vain yksittäisiä opiskelijoita.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Minne sitä seuraavaksi suuntaisi? Kesäkuussa luentosalilistaus näyttää väljältä.

 

Kesäopinnot muuttuneet tavoitteellisemmaksi

Tekniikan kesäopintojen osalta teknillisestä tiedekunnasta tavoitettu koulutuspäällikkö Anita Pirilä huudahtaa: Kesäopintoja on! Tiedekunnan kesätarjontaan kuuluu niin tenttejä kuin luentojakin. Lisäksi suoritettavana on myös kokonaisuuksia, joihin opiskelijat tekevät tehtäviä oman kesäaikataulun mukaan ja palauttavat ne kurssin vetäjälle.

Kesäkuussa eri teknillisen alan tutkinto-ohjelmien tenttipäiviä on kaikkiaan neljä, heinäkuussa kaksi ja elokuussa yksi. Kaikkiaan tekniikan alan kursseja on kesällä tarjolla yksitoista suomeksi ja neljä englanniksi. Tarkkoja opiskelijamääriä oli vielä vaikea sanoa, osaan opinnoista oli haastatteluaikana ilmoittautuminen vielä menossa.

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa on tarjolla kaikkiaan 16 kurssia ja lisäksi kesätenttejä kahtena päivänä kesäkuussa ja yhtenä elokuussa. Myös heillä oli haastatteluhetkellä ilmoittautuminen osittain menossa, joten tarkkoja opiskelijamääriä ei ole tiedossa.

Kaivannaisalan tiedekunnasta kerrotaan, että tänä kesänä heillä on yksi tenttipäivä kesäkuussa ja yksi elokuussa. Niissä voi suorittaa melkein minkä tahansa tentin. Koska tiedekunta on pieni ja uusi, joten varsinaista kesäopetusta heillä ei tänä kesänä ole. Jatkossa on suunnitteilla kesäopintojen lisääminen ja monipuolistaminen, kertovat suunnittelija Harri Kosonen ja professori Saija Luukkanen.

Kasvatustieteellisen tiedekunnan koulutussuunnittelija Tiina Kemppaisen mukaan heidän opiskelijoiden kesäopiskelu on muuttunut tavoitteellisemmaksi: kesäopinnot halutaan todella suorittaa jos niihin ilmoittaudutaan. Kaikkiaan kursseja järjestetään tänä kesänä yhdeksän. Joukossa on tutkimusmenetelmäopintoja, opinnäyteryhmiä, verkkokursseja ja kursseja, jotka suoritetaan opintopiireissä.

Kesällä tarjottaviksi ovat vakiintuneet erityisesti laadullisen tutkimuksen peruskurssi, jolle on tänä vuonna ilmoittautunut 60 opiskelijaa. Elokuun tilastokurssille taas 70 opiskelijaa. Varsinaisia kesätenttipäiviä on kesäkuussa yksi ja elokuussa yksi. Kesäkuun tenttiin ilmoittautui 40 opiskelijaa, elokuun tenttin myös 40.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Biologiaa opiskeleva Matti Heikkinen valmistelee kesällä graduaan.

 

Kolmasosa tulee lopulta paikalle

Luonnontieteellisessä tiedekunnassa kesätenttejä on tutkinto-ohjelmasta riippuen yleensä kaksi tai kolme. Fysiikan tutkinto-ohjelmassa esimerkiksi tenttejä on kolme, yksi kesäkuussa, yksi elokuussa ja yksi syyskuun alussa. Kaikkiaan näihin tentteihin on ilmoittautunut vajaat 400 opiskelijaa.

Käytännön kokemus on osoittanut, että paikalle tulee yleensä noin yksi kolmasosa ilmoittautuneista, toteaa koulutussuunnittelija Elina Koskinen.

Fysiikan tutkinto-ohjelmasta hän kertoo lisäksi, että kesäkursseja on tänä kesänä yhdeksän. Niihin on ilmoittautunut reilut 200 opiskelijaa, tosin ilmoittautuminen on vielä menossa. Sen sijaan matemaattisissa tieteissä kesätenttejä on vain kaksi, kesä- ja elokuussa. Kesäkursseja tarjotaan neljä ja niihin on haastatteluhetkellä lmoittautunut reilut 120 opiskelijaa.

Tiedekunnan biologian opiskelija Matti Heikkinen viimeistelee tänä kesänä graduaan. Aikaisempina kesinä hän on suorittanut opintoihin kuuluvia kenttäkursseja ja myös harjoittelun suorittaminen on heidän tutkinto-ohjelmassaan yleistä kesällä.

Biologian opiskelijoilla on hänen mukaansa hyvin mahdollisuuksia suorittaa kesällä kirjatenttejä, joilla voi korvata lukuvuoden aikana luentokursseina suoritettavia kursseja.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Syksyllä Linnanmaalla aloittavat Juvenes-Yhtiöiden ravintolat ja kahvilat. Keskusaulassa olevaa Central Cafeta tyhjennettiin torstai-iltapäivänä 29.6.

 

Kesällä lounas on tarjolla harvassa kampusravintolassa

Kesä vaikuttaa myös yliopiston ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaikoihin.

Osa ravintoloista on kokonaan kiinni. Linnanmaan kampuksen ravintoloista keskusaulan Central Station on ollut auki vielä alkukesän, mutta se sulki ovensa 22.6. Samoin kahvila Central Cafe sulki ovensa juhannuksen alla 22.6. Humanistipäädyssä Aava oli avoinna 30.6. asti. Näiden ravintoloiden toimija vaihtuu Fazer Amicasta Juvenes-Yhtiöiksi kesän aikana.

Hallintopäädyssä oleva Unirestan Kastari on auki koko kesän ja sieltä saa lounasta maanantaista torstaihin kello 14 asti, perjantaisin kello 13.30 asti. Humus-kuppila suljettiin 16.5. ja se aukeaa vielä samalla paikalla 7.8.

Kontinkankaan kampuksella ravintola Medisiina palvelee koko kesän, lounasta saa kello 13.30 asti. Sen sijaan ravintola Castanea on suljettu heinäkuun ajan.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Kesäopiskelija voi nähdä palan taivasta, on vain nostettava katseensa tarpeeksi ylös.

 

Rauhallinen tunnelma rauhoittaa opiskelijan mielen

Poikkeaako kesällä opiskelu sitten jotenkin muun ajan opiskelusta?

Ainakin tenttiin voi lukea rannalla tai pihanurmella loikoillessa. Luentopäiväkirjaa kirjoittelee ihan mielellään parvekkeella samalla viileää vichyä aurinkolasit päässä siemaillen.

Jos itsellä on opintojen suhteen rennompi olo, niin on tunnelma hieman erilainen myös luennoilla. Vaikka luennot kestävät iltaisin useamman tunnin, kesä pukkaa sisään luentosaliin. Jo ihmisten värikkäät kesävaatteet keventävät tunnelmaa. Luennoilla on huomattavasti vähemmän opiskelijoita ja porukka tuntuu erityisen motivoituneelta.

Siitä on seurauksena mielenkiintoiset keskustelut, välillä enemmän tai vähemmän aiheeseen liittyen, jollaisia tuskin olisi syntynyt syksyn massaluennoilla. Keskusteluissa asioihin ja ilmiöihin löytyy monia näkökulmia,  ja saattaa porukasta löytyä uusia tuttavuuksiakin, jotka työskentelevät juuri sillä alalla, minne itse aiot. Opintopisteiden lisäksi saat siis myös työelämätietoutta. 

Vaikka yliopiston käytävät saattavat tuntua puoliautioilta, kaikkialla vallitseva rauhallisempi tunnelma rauhoittaa myös oman mielen.

Opiskelu, niin kuin moni muukaan asia, ei kesällä tunnu niin vakavalta. Parhaimmillaan luentojen pienempi porukka tsemppaa toinen toistaan, porukalla ilmoittaudutaan jo siihen ensimmäiseen tenttiin ja varmistetaan, ettei kurssi jää roikkumaan.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Halvalla menee, mutta menköön. Ravintola Aavan edessä oli käynnissä jäätelöiden loppuunmyynti.

Katariina Halonen

Venäjän maisteri ja tuleva suomen opettaja, joka järjestää maailmaa kirjoittamalla.

Lue lisää: