Kuka hyötyy avajaisista elokuussa?

Orientaation aloittaminen elokuun 22. päivä on herättänyt keskustelua ainakin tekniikan alan opiskelijoiden keskuudessa. Lukuvuoden aloittaminen ja kesätöiden lopettaminen ovat monella menneet ristiin ja fuksien mielestä lukuvuoden aloitus eli orientaatioviikko ja ensimmäiset opiskeluviikot, ovat olleet huonosti toteutettuja ja vaikuttavat väkisin venytetyiltä liian pitkälle ajalle, jolloin järkevää päivittäistä ohjelmaa on ollut hyvin vähän. Ensi vuonna orientaatio saattaa […]

Orientaation aloittaminen elokuun 22. päivä on herättänyt keskustelua ainakin tekniikan alan opiskelijoiden keskuudessa. Lukuvuoden aloittaminen ja kesätöiden lopettaminen ovat monella menneet ristiin ja fuksien mielestä lukuvuoden aloitus eli orientaatioviikko ja ensimmäiset opiskeluviikot, ovat olleet huonosti toteutettuja ja vaikuttavat väkisin venytetyiltä liian pitkälle ajalle, jolloin järkevää päivittäistä ohjelmaa on ollut hyvin vähän.

Ensi vuonna orientaatio saattaa alkaa vieläkin aiemmin, jo viikolla 33 eli luultavasti elokuun 14. päivä. Kuka tätä muutosta ajaa? Käskyt tulevat kuulemma ministeriötasolta, mutta mikseivät kaikki yliopistot ole aikaistaneet aloitusta? Esimerkiksi Helsingin yliopisto ja Jyväskylän yliopisto aloittivat tänä vuonna orientaationsa vasta seuraavalla viikolla ja suurin osa Aalto-yliopistosta vasta 5.9. Uskon, että orientaation aikaistaminen johtaa ajallaan myös opiskelujen aikaistamiseen, kun tähtäimenä on mahdollisuus opiskella ympäri vuoden. Kuka tästä järjestelystä hyötyisi? Tarkoituksena on ilmeisesti jakaa tasaisemmin opiskelutaakkaa vuodelle, mutta ainakin opiskelukaverieni kurssit alkoivat jo tänä vuonna aloitusluennoilla, joita seurasivat viikon tai kahden itseopiskelujaksot – onko tällaisessa järjestelyssä järkeä? Jos kurssien rakennetta ei muuteta jatkossa, vaan pelkästään venytetään, opintojen alkamisen aikaistamisesta aiheutuisi lähinnä hukka-aikaa alkulukuvuodelle.

Oulun yliopiston lukuvuosi korkattiin 22.8. Rotuaari GET-TOGETHER! -tapahtumalla. Ajankohta oli itselleni ja monelle muulle yliopisto-opiskelijalle erittäin huono, sillä kesätyöt vaativat sitoutumista elokuun loppuun saakka. Yliopiston suunnittelija vastasi sähköpostikyselyyni, että ”kaikille opiskelijoille tarkoitettu Rotuaari –tapahtuma jää oletettavasti isolta osalta vanhoja opiskelijoita kokematta sen ajoituksen vuoksi” ja kysymys kuuluukin: mitä järkeä on järjestää kaikille opiskelijoille tarkoitettu aloitustapahtuma silloin, kun suuri osa vanhoista opiskelijoista ei pääse paikalle? Viestin perusteella yliopisto tiedostaa, että vanhat opiskelijat ovat vielä kesätöissä, kun lukuvuosi alkaa, mutta ei oletettavasti välitä.

Lukuvuoden aikainen aloitus aiheuttaa harmia myös uusille opiskelijoille. Kun itse aloitin opiskeluni syksyllä 2011, vuokrasin asuntoni syyskuun alusta lähtien. Ylivoimaisesti suurin osa vuokra-asunnoistahan vuokrataan kuun alusta, joten elokuun viimeisellä viikolla aloittaminen on tarkoittanut sitä, että uudet opiskelijat ovat joutuneet luultavasti vuokraamaan asuntonsa jo elokuun alusta. Tänä vuonna elokuulle ei voinut hakea opintotukea, sillä kalenterikuukaudessa tulee olla 18 opiskeluaikaan kuuluvaa päivää.

Ensi vuonna orientaatiot viikolla 33 aloitettaessa (14.8.) 18 päivää tulee täyteen, mikäli viikonloputkin lasketaan opiskeluajaksi. Vanhat opiskelijat eivät tästä ole tietenkään riemastuneet, sillä töitä on totuttu tekemään elokuun loppuun saakka. Jos suunnitelmana on orientaation aloitus viikolla 33 ja varsinaisen opiskelun aloitus viikolla 36, tämä tarkoittaisi sitä, että vaihtoehtoina on joko fuksien pyöriminen yliopistolla kolmen viikon ajan ilman pienryhmäohjaajia (PRO), tai pienryhmäohjaajien aloittamista elokuun puolessa välissä. Työmahdollisuuksista tai PRO-hommista tulee siis tinkiä.

Käsittämätöntä ajatella skenaariota, jossa tulevaisuuden diplomi-insinöörit ja muut yliopistosta valmistuneet toimivat työuransa alussa vailla lähes minkäänlaista työkokemusta.

Oman koulutusohjelmani, ympäristötekniikan, pienryhmäohjaajia (PRO) on jo aiemmin saanut etsiä kissojen ja koirien kanssa ja tilannetta tuskin parantaa se, että kesätyöt pitäisi lopettaa jo elokuun puolivälissä, sillä uudet opiskelijat on integroitava opiskelijayhteisöön heti alusta alkaen. Tämä velvollisuus asettaa PROt huonompaan asemaan kesätöiden suhteen, sillä totta kai työnantaja valitsee mieluummin elokuun loppuun asti työskentelevän opiskelijan esimerkiksi vakituisten työntekijöiden lomitusjärjestelyiden takia. Itsekin tuurasin tänä kesänä vakituista työntekijää elokuun loppuun asti. En olisi saanut työpaikkaa, jos olisi pitänyt olla 22. päivä Oulussa.

PROna toimitaan yleisesti opintojen alkuvaiheessa, jolloin on myös kriittistä saada ensimmäiset oman alan kesätyökokemukset. Jos kesätöissä olisi ollut samassa paikassa töissä ja esimies olisi vanha tuttu, niin asiat saattaisikin pystyä sopimaan, mutta ei kukaan – varsinkaan uusi opiskelija – lähde ehdottelemaan, että lopettaisi elokuun puolella, jos harjoittelijaa haetaan elokuun loppuun saakka. Yliopiston tarjoama pienryhmäohjaajan pesti siis laskee mahdollisuuksia työkokemuksen kerryttämiseen kesälomien aikana. PROt ovat avainasemassa uusien opiskelijoiden syrjäytymisen estämiseksi, joten heidät on saatava paikalle alusta alkaen.

Ainakin teknisillä aloilla työkokemus on paitsi elintärkeää ensimmäisen työpaikan saamiseksi valmistumisen jälkeen, myös ehto valmistumiselle. Ollaanko kohta tilanteessa, jossa pakolliset kymmenen viikon harjoittelut suoritetaan palkattomana lukuvuoden aikana? Käsittämätöntä ajatella skenaariota, jossa tulevaisuuden diplomi-insinöörit ja muut yliopistosta valmistuneet toimivat työuransa alussa vailla lähes minkäänlaista työkokemusta.

Silloin kun minä olin fuksi, kurssit alkoivat syyskuussa ja loppuivat hyvissä ajoin ennen Wappua, ja kesätöihin uskalsi mennä hyvillä mielin toukokuun alusta. Periodijaon uudistuttua pakollisia seminaareja on ollut toukokuunkin puolella, nyt kurssit alkavat elokuussa ja neljällä periodilla kuormitus on mielestäni jakautunut epätasaisemmin. Ennen kaikki oli paremmin.

EDIT: Juttua muokattu 28.9. klo 11:50. Oulun yliopiston orientaatioviikko alkoi tänä vuonna 22.8., mutta lukuvuosi opiskelujen osalta ei. Ensi lukuvuoden 2017-2018 orientaation ja opiskelujen alkamisen ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

Aleksi Hursti

Ännännen vuoden ympäristöteekkari ja ensimmäisen kauden TeTaattori. OYY:n hallituksen jäsen vuonna 2017.

Lue lisää: