Oulun ylioppilaslehti 2018.

Bussillinen positiivista pöhinää – BizBus kiersi Oulun yliopiston ja keskustan väliä täynnä yrittäjiä ja yrittäjyydestä kiinnostuneita

Oulun yliopisto järjesti Yrittäjän päivän kunniaksi BizBus-bussikuljetuksen yliopiston ja keskustan välille. Bussissa menestyneet yrittäjät kertoivat tarinoita onnistumisista, epäonnistumisista ja siitä, mikä yrittäjyydessä onkaan kaikkein tärkeintä.

TEKSTI Juho Karjalainen

KUVAT Juho Karjalainen

“Olin yksin veneessä 168 päivää. Siinä ajassa oppi tuntemaan itsensä. Se on yrittäjälle elintärkeää. Pitää tietää, mitä ei tiedä ja antaa ne hommat muiden hoidettaviksi.”

Kaksikerroksisen bussin alakerta kuuntelee Hjallis Harkimon tarinaa keskittyneenä. Monessa liemessä keitetty yrittäjä tunnetaan muun muassa Diili-ohjelmasta, Jokerit-jääkiekkojoukkueen omistamisesta ja maailmanympäripurjehduksesta.

Harkimo seisoo Linnanmaan ja Oulun keskustan väliä kulkevan BizBusin keskellä ja kertoo tarinaansa opiskelijoista ja yrittäjistä koostuvalle yleisölle. Nelisen tuntia kestävässä, yrittäjyydestä kertovassa bussikyydissä puhuivat keskiviikkona 5.9. Harkimon lisäksi Jaakko Alasaarela ZEFistä, Johanna Riihijärvi Liikusta, Jonna Muurinen Kuulusta sekä Antti Niittyviita Prove Expertiseltä.

Bussin pyörähtäessä Linnanmaalta kohti keskustaa Harkimo kertoo ensimmäisestä yrityksestään. Hän aloitti matonpesua tarjoavassa firmassa, jossa oli ainoa työntekijä.

“Siinä duunissa opin myymisen taidon. Kiersin ovelta ovelle ja mulle sanottiin, että heti täytyy kysyä joku kysymys, jotta ovea ei lyödä kiinni. Kysyin sitten, että ‘onko teillä mattoja ja huonekaluja’. Kukaan ei vastannut ‘ei’.”

“Ota idea ja muokkaa siitä omasi”

Harkimon puhe vilisee anekdootteja sekä menestymisestä, että epäonnistumisista. Tarkoituksena on inspiroitua ja oppia jotain tärkeää yrittäjyydestä.

“Olin amerikkalaisen liikemiehen kanssa Jokereiden pelissä. Hän kysyi omistanko joukkueen, johon sanoin että joo. Entä omistanko hallia? Vastasin että eihän kukaan Suomessa omista hallia, ei sellaista ole tehty.”

Tästä Harkimo saikin idean. Hän matkusti Yhdysvaltoihin ja tutustui monitoimihallin rahoitusmalleihin: “Otin USA:sta idean ja esitin sen Suomessa omanani.” Ajatuksesta syntyi Hartwall Areena.

Yrittäjyys kuin uskonto

“Sun täytyy uskoa itseesi. Sen jälkeen ihmiset pitää saada uskomaan siihen, mitä sä teet”, Harkimo opettaa. “Se on niin kuin uskonto.”

Aina kaikki ei kuitenkaan onnistunut Harkimollakaan. Aikoinaan hän osti jalkapalloseuran kovin odotuksin. Kymmenien miljoonien eurojen tappion jälkeen hän myi seuran. “En ole sen jälkeen jalkapalloon koskenut, enkä koske.”

“Virheistä on opittava, ja jos jokin ei toimi, se kannattaa lopettaa.”

Yrittäjyysbussissa matkannut, itsekin yrittäjänä työskentelevä Ilona Huovinen muutti Helsingistä Ouluun tekemään maisteriohjelmaa.
BizBusissa keskiviikkona matkannut, itsekin yrittäjänä työskentelevä Ilona Huovinen muutti Helsingistä Ouluun opiskelemaan maisteriohjelmassa.

Bussin alakerta on täynnä, ja yrittäjyydestä kiinnostuneita riittää yläkertaankin. Matkustajat kyselevät Harkimolta epäsuomalaisen aktiivisesti yrittäjyyteen liittyviä kysymyksiä.

Myös Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki istuu eturivissä ja utelee vinkkejä yrittäjyyden tukemiseksi koulutuksessa.

Harkimoa seuraa ohjelmistoyritys ZEFin toimitusjohtaja Jaakko Alasaarela, joka kertoo yrittäjyyden olevan vastuunkantoa ja unelmointia. Hän haluaa vakuuttaa matkustajat siitä, että he pystyvät lähes mihin vain.

“Kellään ei ole oikeutta sanoa sinulle ‘et pysty’, mutta kaikki saavat sanoa ‘sinä pystyt siihen’.”

Vaikka yrittäjyyttä markkinoidaan vastaavissa tilaisuuksissa yleensä kyllästymiseen asti positiivisella pöhinällä ja korusanoilla, yllättää Alasaarela myös rehellisellä arviolla yrittäjyyden syistä: “Yrittäjäksi ruvetaan yleensä kahdesta syystä: se on joko unelma tai pakko.”

Parhaiten yleisöön tuntuvat uppoavan realismi ja käytännön neuvot. Kaksi päivää sitten International Business Management (IBM) -maisteriohjelmassa aloittanut Ilona Huovinen pitää tärkeänä etenkin Harkimon neuvoa oman osaamisen tunnistamisesta.

“Olen pyörittänyt kauneudenalan yritystä 20-vuotiaasta asti ja on tärkeätä uskaltaa ulkoistaa. Itse ei voi osata kaikkea, ja siksi esimerkiksi olen ulkoistanut kirjanpidon”, hän kertoo.

BizBusin yksi pääsanoma tuntuukin olevan, että yksinäiseen puurtamiseen lukkiutunut ajatusmaailma on tuuletettava. Yrittäjyys ei sovellu kaikille, mutta tiimityön tekeminen on varmasti hyvä taito millä tahansa alalla.

 

Muokattu 12.9. kello 9.55: Korjattu Ilona Huovisen ikä.

Juho Karjalainen

Oulun yliopiston alumni, joka on valmistunut tiedeviestinnästä filosofian maisteriksi.  

Lue lisää: